Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ПРИБЕ: Oпструкциите на мандатот на СЈО го покренуваат прашањето за континуитет што е од суштинско значење за обезбедување на кривична одговорност

Сподели:

Eвропската Унија го објави вториот извештај на експертската група на Прибе во однос на владеењето на правото. Експертската група во јули беше во посета на Македонија. Во извештајот е нотирано дека СЈО мора да продолжи со работа, бидејќи како што е наведено, од суштинско значење е да продолжи кривичното гонење на одговорните за нелегалното прислушување.

„Поминаа скоро 2 години откако започна СЈО започна со работа и нема ниедна ефективна судска пресуда, што создавa перцепција за неказнивост“, напиша во новиот извештај за Македонија, Рајнхард Прибе.

„Градењето на доверба во државните институции и функционерите мора да биде реизградена. Се уште генералната јавност има чувство дека институциите им служат на партиите и функционерите, а не на граѓаните и државата. Минимален прогрес е направен во врска со масовниот скандал со прислушувањето и енормното кршење на човековите права и слободи, поврзан со отпочнувањето на истраги за оние кои грешеле и го кршеле законот. Но, неопходно е овие постапки да се одвиваат што позабрзано и како приоритетни. Превенирањето и сузбивањето на корупцијата и непотизмот во сите нивоа од власта, мора да бидат врвен приоритет.

-Утврдувањето на кривичната одговорност за нелегалното прислушување е од суштинско значење и мора да продолжи да се спроведува. И покрај критиките, опструкцијата и не-кооперативниот став на широк опсег на клучни институции, вклучувајќи го и обидот на претседателот да ги помилува сите дури и оние кои потенцијално би биле под истрага, СЈО сепак покажува посветеност и компетентност. Сепак, ограничувањата и опструкциите на мандатот на СЈО го покренуваат прашањето за континуитет што е од суштинско значење за обезбедување на кривична одговорност. Постојат различни опции за да се обезбеди овој континуитет. Силна правна основа за ова е неопходна, се вели во најновиот извештај на Прибе.

„Исклучително е важно фукцнинирањето на парламентот меѓу сите политички чинители и дебати по системски важните прашања. Комисијата за изборите и именувањата има криуцијална улога во поставувањето на незавсни личности и професионалнци, кои ќе ги контролираат владините и државни тела и органи, особено во областа на судството. Затоа парламентот мора јасно да покаже објективност и одговорност при овие именувања. Вакивите именувња треба да и служат на државата и граѓание, а не на партиите и нивните интереси. При именувањата на ваквите позции, треба да се имаат предвид лица со правилна експертиза и релевантност, а не врз база на политичка припадност“, стои во извештајот.

Целиот извештај на следниот линк.

Сподели: