Алтернатива Настани

Промоција на “Татковиот анманет” од Димче Шипинкаровски

Сподели:

 

 

Утре во Вевчани, во црковниот храм Свети Никола, ќе биде промовирана најновата поетска збирка на Димче Шипинкароски, “Татковиот аманет”, издадена од Здруженето за литература, култура и наука “Бран” од Струга.

Димче Шипинкаровски е овогодишен добитник на наградата од престижната поетска манифестација “Антево Слово”, која се доделува во чест на истакнатиот македонски поет Анте Поповски.

Уредник на изданието е Борче Панов, додека профсор д-р Христо Петрески, претседател на Друштвото на писателите на Македонија, во посебна рецензија, прави осврт на творештвото на Шипинкаровски.

Промотори на збирката ќе бидат професор д-р Христо Петрески, кој ја напиша и рецензијата за книгата, како и Мишо Китаноски и Веле Митаноски.

Покрај насловната песна, посветена на неговиот покоен татко, писателот, поет и есеист Петко Шипинкаровски, Димче Шипинкаровски, остава белег во македонската поетска ризница, уште и со песните “Испустено огниште”, и “Голем ангелу од Небрегово”, посветени на Блаже Конвски, потоа “Нож в грб”, посветена на Коле Чашуле, како и со бројните лирски записи, како во песната “Вака зјдвит сонцето во Струга”.

Рецензентото, Петрески, го претставува поетот Шипинкароски, како еден од новите современи македонски автоот и радоста на создавањето”.

Веле Митаноски

Сподели: