Вести Македонија Ударни вести

Спасени изгубените планинари од Чешка на Шара

Сподели:

 

Регионалниот центар за управување со кризи, РЦУК, Тетово, на повик од чешки планинар на Шар Планина во реонот на месноста Лешница, организираше и кординираше акција за спасување на повреден планинар, а и за пронаоѓање на целата група планинари (7 планинари) од Чешка, којашто се имаше изгубено во природата на планината. Целата комуникација, се до нивното проаоѓање и згрижување на повредениот (со скршеница на рака) се остваруваше до 20.25 часот.

 

 

РЦУК Тетово, заедно со субјектите од Системот за управување со кризи (СУК) коишто во моментот можеле брзо да реагираат, биле во постојана комуникација (со планинарите на англиски јазик) и се координирале за да ги искористат сите можности за да се спасат планинарите заедно со повредениот, пред настапот на ноќта. Активностите се одвивале паралелно од повеќе субјекти. Додека дел од припадниците, конкретно пожарникарите на Територијалната противпожарна единица ТППЕ Тетово и полицајците на СВР Тетотво, кои први – веднаш при првиот контакт, тргнале да ги бараaт планинарите на непристапниот дел од планинскот регион, возилото од Брзата помош од Тетово, со помош на другите субјекти и РЦУК Тетово (по определување на координатите на теренот  согласно и според последните јавувања на изгубените планинари) се доближило на можната најблиска точка за средба за да се згрижи повредениот планинар до непристапниот терен, согласно проодноста на планинските патишта. На задоволство на сите ангажирани од РЦУК Тетово и СУК,  планинарите се пронајдени, извлечени од планината, а повредениот планинар, со скршеници на раката, е згрижен.

Инаку, секако и неодминливо, во вакви случаи на брзо спасување во теренски услови е добредојдено и големато искуство на припадниците СУК, како што е во овој случај на ова спасување на планинарите, како што е на ТППЕ Тетово кои со својот командир покажуваат на дело голема професионалност и координација на терен прво со припадниците на СВР Тетово, а и со другите субјекти од СУК, во реални услови на справување со кризни ситуации од било каков вид. Да потсетиме, ТППЕ Тетово беше со своја специјализирана противпожарна теренска екипа и теренско ПП возило во спасувачки противпожарна акции дадоа реален придонес и во други општини, како на пример при справувањето со големиот и непредвидлив пожар над Галичник во почетокот на мај, годинава.

Ваквите случки нѐ потсетуваат дека секоја прошетка во планина има потреба да се сфати сериозно и во поглед на внимавање и за организација и план за безбедно враќање од страна на организаторите, а ако нешто несакано се случи, секако и да се има сериозни капацитети за барање и спасување во планински услови на дејство на СУК во сите годишни времиња. Токму во тој правец и Центарот за управување со кризи (ЦУК), со своите активности, од почетокот на оваа година и со средби и со активности на терен покажа на можен правец и за искористување и анимирање и на силите на невладините организации во поглед на спасувачки акции во планински услови во сите годишни времиња, особено при лоши временски и теренски услови.

Оваа случка има среќен крај, нема жртви иако во одреден период била многу драматична особено за планинарите со еден повереден колега, но ја покажува сета сестрана сериозност со којашто е потребно општеството да пристапи во системски трајни одговори за вакви и слични кризни ситуции, согласно и современите текови во кризниот менаџмент.

Сподели: