Вести Македонија Став Ударни вести

Демократски сојуз: Потребни се темелни реформи на изборното законодавство

  Повеќе пратеници иницираат средба на која треба да се разговара за реформи на изборното законодавство.   Имено, наскоро пред пратениците ќе биде доставен предлог за избор на нова Влада и Програма за работа на владата во периодот 2022–2024 година.   При градењето на приоритетите предлагам еден од врвните приоритети да биде темелни реформи на […]

Вести Македонија Ударни вести

Нова информативна веб страница за реформите во основното образование

  Министерството за образование и наука отвори нова информативна интернет страница на која може да се обезбедат податоци поврзани со реформите кои се креираат и имплементираат во основното образование, согласно планот за промени и унапредување на квалитетот на националниот образовен систем.     На www.osnovnoobrazovanie.mon.gov.mk медиумите и граѓаните може да се информираат за сите тековни и […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: Светска банка со поддршка на реформата за поквалитетно образование

  Светска банка ќе продолжи да ги поддржува напорите на Владата и на Министерството за образование и наука за унапредување на квалитетот и конкурентноста на националниот образовен систем во Република Северна Македонија. Ова е заклучокот од денешниот состанок на министерката за образование и наука Мила Царовска и Масимилијано Паолучи, директор на канцеларијата на Светска банка […]

Вести Македонија

Османи ќе го презентира статусот на спроведувањето на Планот „3-6-9“

Вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи денеска на прес-конференција во Владата ќе го презентира статусот на имплементацијата на Планот „3-6-9“. Презентацијата е во пресрет на објавувањето на Извештајот на Европската комисија за напредокот на Македонија на евроинтегративниот пат на 17 април. Напредокот во имплементацијата на Планот „3-6-9“ Османи вчера во Брисел го презентираше пред високата […]