Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Макрон: Вашето достоинство како македонски народ е стекнато и никогаш нема да биде доведено во прашање

  Повторно Северна Македонија се наоѓа пред клучен момент од својата историја. Седумнаесет години по добивањето кандидатски статус, штотуку се отвора историска можност: влегување во активна фаза на процесот за пристапување кон Европската Унија. Изборот е ваш, порача во директно обраќање до нас францускиот претседател Емануел Макрон.     -Вие, македонски народe, уште од стекнувањето на независноста […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ВМРО-ДПМНЕ ќе бара намалување на бројот на пратеници од 120 на 90

  ВМРО-ДПМНЕ предлага намалување на бројот на пратеници во македонското Собрание од 120 на 90. 120 пратеници во Собранието е преголем затоа е потребно да се намали на 90 за функционална демократија и намалување на финансиските трошоци, пари на граѓаните. Ваков пример на Собрание од 90 пратеници има во Република Словенија. За бројот колку што […]

Вести Македонија Ударни вести

Предлог до Собранието за одржување референдум против воведувањето дигитални учебници

  Граѓанската иницијатива „Учебници и настава мора да има“ денеска до Собранието на РСМ го достави предлогот за покренување на иницијатива за распишување на референдум, со цел граѓаните да се изјаснат околу нацрт-законот за учебници и други наставни и дидактички материјали. Покрај тоа што се залагаат за стопирање на дигитализацијата во образованието, бараат и да […]