Вести Свет Ударни вести

Украина ја напуштиле 10 милиони лица од почетокот на руската инвазија

  Надмината е бројката од 10 милиони лица коишто ја напуштиле Украина од почетокот на руската инвазија на Украина на 24 февруари годинава, информираат Обединетите нации, пренесува Гардијан. Најголемиот дел од овие лица се бегалци коишто пронајдоа засолниште во некоја од европските земји, првенствено во Полска. Во меѓувреме, на терен продолжуваат борбите во кои страдаат цивили. Украинската […]

Вести Свет Топ теми Ударни вести

УНХЦР: Бројот на принудно раселени лица во светот надмина 100 милиони

  Повеќе од 100 милиони луѓе во светот биле приморани да ги напуштат своите домови, бегајќи од воени конфликти, насилство, прогон и поради кршење на човековите права. Ова денеска го соопшти високиот комесар на Агенцијата за бегалци при Обединетите нации (УНХЦР). За првпат во историјата е надмината границата од 100 милиони раселени лица низ светот. […]