Вести Македонија Ударни вести

Достојно одбележување на 80 години од Народното востание

,,Државниот архив, по повод 80-годишнината од народното востание, достојно ги промовира придобивките од Народноослободителната борба во Македонија со пригодни објави, изложби и предавања во повеќето од нашите одделенија во земјава” – изјави за ДенесМагазин директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески. Денот на народното востание во Македонија – 11 Октомври, всушност, го симболизира државотворниот капацитет […]

Вести Македонија Ударни вести

ШИЛЕГОВ: 79 години од почетокот на македонската борба за ослободување од фашистичкиот окупатор

  “Денес, после 79 години од почетокот на македонската борба за ослободување од фашистичкиот окупатор, имаме со што да се гордееме. Во тие тешки времиња, Македонците ја одбраа страната на слободата рамо до рамо заедно со сите народи кои храбро му застанаа на патот на фашизмот како најголема закана за човештвото. Македонскиот народ тогаш успеа […]