Магазин Наука и Технологија

Космички леќи гo потврдуваат забрзаното ширење на Универзумот

Хабловата константа — стапката на ширење на Универзумот — е една од фундаменталните величини кои го опишуваат нашиот Универзум. Група астрономи од Макс Планк Техничкиот Универзитет во Минхен и Макс Планк Институтот за астрофизика во Гархинг, Германија,  го примениле вселенскиот телескоп Хабл и други телескопи во вселената и на земјата за набљудување на пет галаксии […]