Алтернатива Музика и Филм Настани

Утре во Кинотека култниот филм “КОЈ ТОА ТАМУ ПЕЕ?”

Сподели:

 
 
Српска комедија која има култен статус меѓу филмофилите од поранешна Југославија и е прогласен за најдобар филм на 20-тиот век во некогашната заедничка кинематографија. Филмот освои дузина награди на фестивалите низ поранешна Југославија и низ светот (награда на публиката во Кан, Гран при во Монтреал, Панама, Саламанка и Ротердам). КОЈ ТОА ТАМУ ПЕЕ? е веројатно филм кој изнедрил најмногу култни реплики кои се цитираат и ден денес. Статусот на „филм на векот“ го заслужи и заради оригиналната музика на Воислав „Воки“ Костиќ (Vojislav „Voki” Kostić) и плакатот на загрепскиот дизајнер Мирко Илиќ (Mirko Ilić), кој подоцна стекна и глобална слава како илустратор за водечките светски весници и магазини.
 
КИНОТЕКА – 20 СЕПТЕМВРИ (СРЕДА), 20:00 ч. КОЈ ТОА ТАМУ ПЕЕ? (Ko to tamo peva? / Who is Singing There?)
 
Режија: Слободан Шијан (Slobodan Šijan)
Сценарио: Душан Ковачевиќ (Dušan Kovačević)
Улоги: Павле Вуисиќ, Александар Берчек, Данило Бата Стојковиќ, Бора Тодоровиќ, Драган Николиќ (Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Bora Todorović, Dragan Nikolić)
Сподели: