Вести Македонија Топ теми Ударни вести

За Западен Балкан 651.000 дози вакцини од ЕУ – за Македонија 119.000

Сподели:

 

Австрија планира до август да испрати 651.000 дози на вакцина против коронавирусот на Бионтек/Фајзер, во шест земји од Западен Балкан, како дел од програмата на Европската унија за помош на соседните земји и Африка. Тие ќе бидат дистрибуирани од почетокот на мај според тоа на кои земји им се најпотребни. Босна и Херцеговина ќе добие најголем дел од вакцините – 240.000 дози, следена од Албанија 145.000 и Северна Македонија 119.000. Србија ќе добие 36.000 дози.

Европската комисија  во јануари ги објави плановите за механизам за споделување вакцини. Австрија рече дека ќе дејствува како координатор на механизмот за Западен Балкан и дека по првата распределба на дозите може да следува и втора.

– Со оваа иницијатива покажуваме дека не го оставаме регионот настрана, изјави австрискиот министер за надворешни работи Александар Шаленберг на прес-конференција.

Австрија посредуваше во договорите меѓу Биотек и Фајзер и земјите приматели, соопшти Министерството за надворешни работи и најави дека тие ќе ја премостат исплатата на овие вакцини со свои 11 милиони евра. Дозите на вакцини ќе се плаќаат од средства за помош на ЕУ или потенцијалните земји кандидати.

– Ова не е поврзано со набавка на вакцини во Австрија и другите земји-членки на ЕУ, рече Шаленберг, чија влада се справува со растечката јавна фрустрација поради бавната вакцинација.

– Овие дози не доаѓаат од националната квота. Ова се дозите што ЕУ експлицитно ги зачува на почетокот со цел да им ги испрати на своите партнери, потенцираше австрискиот министер.

Сподели: