Вести Изјави Македонија Статуси Ударни вести

ЗАЕВ: Ја поздравувам иницијативата за регистар на професионални онлајн медиуми

 

“За поздравување е иницијативата за регистар на професионални онлајн медиуми со кој ќе и се посочи на јавноста кои портали ги исполнуваат критериумите да бидат медиуми, но и кои се тие кои се придржуваат до новинарскиот кодекс при своето работење и имаат транспарентно сопствеништво и импресум, на Здружението на новинарите на Македонија, Стопанската комора и Советот за етика во медиумите.

Всушност, за поздравување е секоја иницијатива која придонесува да се направи јасна разлика меѓу новинарската критика и лага. Мораме сите ние како граѓани да направиме разлика меѓу критиката која е сојузник и лагата која е непријател на нашето демократско општество.

Критичкото новинарство е во основата на едно демократско и отворено општество. Критиката е корисна, а конструктивната критика придонесува кон унапредување и развивање на општеството во сите негови сфери.

Затоа манипулацијата и лагата мора да се соочат со отпор. Лагата прави штета, а манипулаторите им штетат и на здравите демократски процеси. Уште повеќе, кукавичлук и лицемерие е оние што во континуитет продуцираат дезинформации и лажни вести да се кријат зад слободата на говорот.

Ја охрабрувам новинарската фела, медиумската заедница, колку што може побргу, да ги утврди стандардите кои јасно ќе ги дефинираат разликите меѓу критичките новинари и медиуми и пропагандистичките машинерии за лажни вести” – објави премиерот Заев на својот ФБ профил.

Најсериозната алатка за борбата против лажните вести е вистината

За поздравување е иницијативата за регистар на професионални онлајн медиуми со кој ќе и се посочи на јавноста кои портали ги исполнуваат критериумите да бидат медиуми, но и кои се тие кои се придржуваат до новинарскиот кодекс при своето работење и имаат транспарентно сопствеништво и импресум, на Здружението на новинарите на Македонија, Стопанската комора и Советот за етика во медиумите.Всушност, за поздравување е секоја иницијатива која придонесува да се направи јасна разлика меѓу новинарската критика и лага. Мораме сите ние како граѓани да направиме разлика меѓу критиката која е сојузник и лагата која е непријател на нашето демократско општество.Критичкото новинарство е во основата на едно демократско и отворено општество. Критиката е корисна, а конструктивната критика придонесува кон унапредување и развивање на општеството во сите негови сфери.Затоа манипулацијата и лагата мора да се соочат со отпор. Лагата прави штета, а манипулаторите им штетат и на здравите демократски процеси. Уште повеќе, кукавичлук и лицемерие е оние што во континуитет продуцираат дезинформации и лажни вести да се кријат зад слободата на говорот.Ја охрабрувам новинарската фела, медиумската заедница, колку што може побргу, да ги утврди стандардите кои јасно ќе ги дефинираат разликите меѓу критичките новинари и медиуми и пропагандистичките машинерии за лажни вести.

Geplaatst door Zoran Zaev op Dinsdag 27 augustus 2019

Изјави, Зоран Заев

Сподели: