Вести Изјави Македонија Статуси Ударни вести

Заев: За подобар Западен Балкан

 

“Во Охрид договоривме мерки за олеснување на движењето и брз проток на трговијата, услугите и граѓаните низ сите земји од нашиот регион. Тоа значи подобар живот за сите во еден современ и мирољубив Балкан – изјави премиерот Заев по средбата на лидерите на Западен Балкан во Охрид:

  • Слободно движење на граѓаните низ земјите во регионот само со лични карти;
  •  Ефикасни гранични премини каде контролите работат 24/7 и брза трака за најмало можно чекање на камионите кои пренесуваат стоки и производи;
  •  Постигнување рамка за признавање на професионални квалификации за дефицитарни професии и програма за поголема мобилност на студентите и младите;
  •  Засилување на напорите за автоматско меѓусебно признавање на дипломите на граѓаните во целиот регион без дополнителни нострификации;
  •  Зајакнување на полициската соработка за прекугранична борба против криминал, тероризам, нелегална миграција и итни ситуации;
  •  Развивање заедничка платформа за заедничка инвестициска понуди.”

 

Сподели: