Бугарскиот парламент го одобри кревањето на ветото

Сподели

 

Бугарскиот парламент предмалку ја усвои резолуцијата со која се одобрува  кревањето на ветото за почеток на преговорите на Северна Македонија за влез во ЕУ.

Со 170 гласа за, 37 против, 21 воздржани, предлогот помина.

Бугарските услови се вклучени, вклучувајќи и непризнавање на „македонски јазик“.

Со ова се исполнува условот од премиерот Кирил Петков, бугарскиот парламент да расправа за прдлог решението па потоа да се донесе одлука на ниво на влада.