БУККАСТ со Анде Д. Јанков: Книга “Мојата љубов Никола Тесла“ од АНА АТАНАСКОВИЌ

Сподели

 

На 2 мај, во БУККАСТ со Анде Д. Јанков ќе гостува Ана Атанасковиќ, авторка на книгата “Мојата љубов Никола Тесла”, роман за Кетрин Мекмехон Џонсон.

 

 

За книгата, авторката ќе рече:

“Кетрин е искрена и огнена жена, која во некои моменти беше “поголема од животот“. Таа беше пријателка на Тесла, сопруга на неговиот пријател Роберт Џонсон, која многу години го сакаше Тесла, борејќи се со стравот дека не може да и биде возвратено, грижејќи се за него и помагајќи му. Ќе открие и нов аспект на личноста на Тесла, кој навистина постоел и кој исто така бил скриен – неговиот дел од животот кога бил „денди од Петтата авенија“, човек од високото општество кој присуствува на најелегантните и најскапи забави, кој се дружи со уметници и научници т.е Њујоршкиот крем, кога плени со својата харизма и успех. Според мене, Кетрин е женскиот дел од душата на Тесла.”

***

Ана Атанасковиќ е писателка со стил. Родена е во Крушевац во 1973 година. Дипломирала англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет во Белград. Од 1992 година живее во Белград. Таа е автор на следните книги: збирка раскази „Белградски мајски приказни“ (Книжевна младина на Србија, 2006), роман „Дует на душите“ (Магнет, 2008), роман „Јелена Анжујска“ (Прво издание на Феникс Либрис 2009; второ издание Арт Натрон и Кордун од Филаделфија, 2010 година), роман „Мојата љубов Никола Тесла“ (Smart, 2013), збирка раскази „Белград е љубов“ (Патување со девет коњи, 2017), Роман „Кралица на јоргованот“ – дополнето издание на „Јелена Анжујска“ со третина од текстот (Само корак, 2019), роман „Даворјанка Пауновиќ“ (Блиц, 2020). ревидирано издание на романот „Љубов моја Никола Тесла“ (Лагуна, 2021). Преведено на македонски јазик (Икона, 2022).
Воведниот дел од романот „Јелена Анжујска“ е вклучен во книгата „Манастир Сопоќани“ во издание на Светигора.