Изјави Македонија

Јункер: Британија ќе се смета за „трета земја“ ако излезе од ЕУ

  Велика Британија ќе биде третирана како „трета земја“ доколку излезе од Европската унија предупреди претседателот на Европската комисија, Жан Клод Јункер во интервју за францускиот весник „Монд“. – Доколку Британците на 23 јуни гласаат против останувањето на земјата во ЕУ, животот во државата нема да се одвива како досега. Обединетото Кралство ќе треба да […]

Изјави Македонија

Зоран Заев

“Не може да има селективно поништување на аболицијата. Не може аболицијата да се спроведува според изјавите на оние кои се одрекле од неа или според волјата на претседателот Ѓорге Иванов. Аболицијата мора да биде целосно поништена. Законот треба да важи еднакво за сите. Секој што го прекршил законот мора да одговара. Нема спас нити за […]

Изјави Македонија

Брајан Хојт Ји

“Неопходно политичките лидери да ја поправат штетата предизвикана од помилувањата.Тоа поправање на штетите треба да биде направено на јасен, сеопфатен и недвосмислен начин, и што е можно поитно. Доколку лидерите ги поништат или повлечат помилувањата на само делумен или селективен начин, тоа само дополнително ќе го зголеми растечкото чувство на неказивност во државата и на […]

Изјави Македонија

Ратка Димитрова

„Идеологијата на ВМРО -ДПМНЕ не е она што беше некогаш. Денеска во ДПМНЕ нема идеологија, или е тотално спротивна на ВМРО-овската. ДПМНЕ треба да се врати на старата идеологија, затоа што оваа партија од секогаш била широка во душата за сите народи и народности, и тоа треба да се врати.

Изјави Македонија

Стево Пендаровски

“Никола Груевски е одлучен да оди на изборите на 5 јуни, сам, не само за да ја врати контролата на политичката ситуација во свои раце, туку и за да го врати интегритетот и авторитетот кај своето членство. – Имено, еднаш веќе изборите се одложија. Ако се одложат и сега, и ако има трет датум за […]

Изјави Македонија

Силвана Бонева

“ Никој никого не може да присили да учествува на избори, како што никому не може да му се одземе правото да учествува на избори. Затоа, ако само една партија поднесеше листа на пратеници, а не коалиција од 21 партија, како што е коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, ДИК е должна да спроведе избори. Впрочем, ДИК […]

Изјави Македонија

Питер Ванхауте

„Сопствениците на медиумите под контрола на Владата/партијата и изборите: Два пати избори? Пари, пари, светот е на богатите“.

Изјави Македонија

Катица Ќулавкова

Зарем немате чувство, драги мои читатели, пријатели, па и оние што не се многу наклонети на нашите литературни творби, дека нашава татковина навистина тоне кон бессознанијата што ни беа сервирани не само од групата наши сонародници кои се на власт, туку  и од сите оние набљудувачи што глумат и се прават дека нешто многу ја […]

Изјави Македонија

Зоран Заев

–Зборот е збор! Никој нема право да ги уценува граѓаните ! Неопходно е да се исполнат два предуслови: 1.Иванов да ги повлече сите срамни одлуки за помилување што ги донесе по нарачка на Никола Груевски, спротивно на Уставот и законите. 2. Да се свика Собранието за да ја повлече одлуката за одржување на избори на 5-ти […]