Изјави Македонија

Вилем Вaутер Пломп, амбасадор на Кралството Холандија во Македонија

Верувам дека политичките лидери ќе донесат разумни политички одлуки, прифатливи за македонските граѓани, кои како гласачи секако ќе го имаат последниот збор. Ние сакаме во земјата да има стабилна политичка клима, затоа ги повикувам холандските гости без размислување да патуваат за Македонија.

Изјави Македонија

Жан Клод Јункер 

“Очекуваме Турција да ги почитува своите обврски. Заканите не се најдобар дипломатски инструмент, кој може да се употреби. Затоа би требало да престане да ги користи, бидејќи тие нема да имаат никаков ефект. Турција ќе мора да ја стесни дефиницијата за тероризам и да ги измени строгите закони за антитероризам, доколку сака да добие визна […]

Изјави Македонија

Рената Јајоска, демонстрант

“ Ќе протестираме се додека нелегитимниот претседател не ја повлече аболицијата. Нема да дозволиме фикусот Иванов да биде давеничката сламка на Груевски. Нема да дозволиме од Република Македонија да направат Контрарепублика.”

Изјави Македонија

Д-р Крсте Шајноски

„Тешко е да се каже како ќе се одвиваат наредните потези.  Од нив, всушност, и ќе се види дали „натпреварот“ ќе заврши регуларно или ќе се креираат нови финти и мајтапи со правото и правосудниот систем. Досегашниот безобразлук на аболицираните е толкав што веќе луѓето можат да се кладат дали владата ќе се реконструира за […]

Изјави Македонија

Гордан Калајџиев

„На разговор се повикуваат лица кои се залагаат за правда и правна држава, додека најголемите криминалци се на слобода и под заштита на полицијата. Како причина за поканата за разговор, буквално стои ‘учество во протести’. Учеството во протест не е уставно забранета категорија. Претпоставувам дека ќе ме товарат за фрлање боја, а мојот одговор ќе […]

Изјави Македонија

Јордан Митев

„Здраво живо господа на сите! Ги следам вашите коментари и еве во оваа прилика сакам лично да ви се заблагодарам! Знаете,има една опција на youtube и со истата се забранува било каков коментар,но нема да биде употребена се со цел да не ви биде оневозможено подобро да се искажете самите себе.Слободно можете да продолжете и […]

Изјави Македонија

Андреј Бабиш

“Според мене условите Турција не може никогаш да ги исполни. Затоа мислам дека тоа е само една таква игра и секако сум против, Турција да има безвизен режим со Европа”. Андреј Бабиш, потпретседател на чешка влада, министер за финансии

Изјави Македонија

Владимир Пешевски

„Фирмата „Фертисимо“ е регистрирана во првата половина на 2006 година и беше активна како фирма за консултантски услуги до крајот на 2008 година, пред воопшто да бидам политички активен и да стапам на функцијата вицепремиер. Мојата професија пред да влезам во политичките води беше токму тоа, меѓународен инвестициски консултант,а во тие години живеев и работев […]

Изјави Македонија

Јоханес Хајндл

“Мојот став е ист со последното соопштение на високата претставничка на Европската Унија за надворешна политика, Федерика Могерини. Значи треба државните интереси да се стават над политичките.”