Димитров: Македонскиот јазик, државотворноста и идентитетот не можат да бидат пречка за интеграција со Унијата

Сподели

 

“Идејата на договорот беше историјата да им се остави на историчарите, за ние да се занимаваме со сегашноста и со иднината. Да ги решаваме билатералните прашања билатерално, без тие да бидат пречка на патот кон ЕУ.
Македонскиот јазик и самоопределување, државотворноста и идентитетот ниту можат да бидат пречка за интеграција со Унија, која почитува културни и јазични различности како темелна вредност, ниту можат да бидат пречка за вистинско пријателство, бидејќи тоа секогаш се базира на взаемна почит.
Ова е мој принципиелен став, ова е битка не само за македонската суштина, туку и за сржта на европските вредности, од кои нема отстапување.
Ова е бесмртниот “вирус” на идеали против кој залудно се бара “вакцина”.
 
Изјави, Никола Димитров
denesmagazin.mk