Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

ДКСК: Независното новинарство и слободата на говорот се темели на демократијата

Сподели:

 

По повод судската одлука поврзана со ИРЛ и новинарката Сашка Цветковска, Државната комисија за спречување на корупцијата нагласува дека независното истражувачко новинарство, како и независното судство се столбови на демократските општества и основа за функционирање на правната држава и владеење на правото.

Во таа насока, Државната комисија за спречување на корупцијата укажува на неопходноста да се почитува независното истражувачко новинарство и слободата на говорот како темели на демократијата, а судството како самостојна и независна власт да функционира согласно уставните начела. Ова дотолку повеќе што Република Северна Македонија е кандидат за членство во ЕУ, каде што се почитуваат европските вредности и принципи за демократија, транспарентност и одговорност.

Воедно, Државната комисија за спречување на корупцијата го повикува Судскиот совет на Република Северна Македонија, во рамки на неговите законски надлежности, да го разгледа случајот.

Сподели: