Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Државниот архив со Изложба за Гоце Делчев во Нова Горица – Словенија

Сподели:

 

Во галеријата на Македонското културно друштво “Охридски бисери” во Нова Горица – Словенија, отворена е изложбата што ја подготви Државниот архив: “150 години од раѓањето на Гоце Делчев”.
 
 
 
 
На отворањето на изложбата зборуваа нашата амбасадорка во Република Словенија, Сузана Зеленковска, претседателот на Клубот, Боро Митовски, градоначалниците на Нова Горица и на Шенпетер, како и директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески. 
 
 
 
 
Притоа, беше изведена и мала културно-уметничка приредба.
 
 
 
 
 
 
Изложбата во Нова Горица, каде што живеат и работат околу три илјади Македонци, ќе трае еден месец, а потоа ќе биде претставена и во повеќе македонски клубови во Словенија и во Хрватска.
 
 
 
 
Во оваа пригода Македонското културно друштво “Охридски бисери” на Државниот архив му додели плакета за успешна соработка во областа на историјата и културата.
Сподели: