Вести Изјави Македонија Ударни вести

ДУИ го презентираше вториот завет, дигитална општина, ефикасна администрација

Сподели:

 

Демократската Унија за Интеграција денеска го презентираше вториот од петте завети на Изборната Програма, Дигиталната Агенда, како еден многу важен столб кој го олеснува животот на граѓаните и го скратува времето потребно за реализација на услугите.
 
Јетон Шаќири од ДУИ на прес конференцијата истакна дека една електронска администрација е клучот за јавна ефикасна услуга но и транспарентна давајќи целосно дигитални услуги.
 
“Нашите општини ќе ја зголемат значително транспарентноста, услугите над граѓаните, брзината во давањето на услугата бидејќи правото на граѓанинот да извади еден документ, потврда, извод е неспорно и мора да се автоматизира.
 
Општините ќе бидат дел од електронските системи и во електронската размена на документите со централните, даночните, банкарските институции и чекањето по шалтери ќе остане во историја – кажа Шаќири.
 
Слоганот – „Избери живот и гласај зелено“, е слоганот на Демократската унија за интеграција за локалните избори на 17 октомври, кои ќе не придружуваат сите нас до големата победа. Електронската администрација е клучот за ефикасна јавна услуга, но и транспарентна преку обезбедување целосно дигитални услуги. Нашите општини значително ќе ја зголемат транспарентноста, услугите кон граѓаните, брзината во обезбедувањето услуги бидејќи правото на граѓанинот да издаде документ, потврда, уверение, итн. е неспорен и мора да се автоматизира.
 
Општините ќе бидат дел од електронските системи за електронска размена
на документи со централни институции, даночни, банкарски итн. а чекањето
пред шалтерите ќе замине во историјата.
 
Преку дигиталната агенда, нашите општини ќе бидат обврзани да ги прифатат жалбите, проблемите преијавени од граѓаните за инфраструктурата, безбедноста, чистотата или работата на општинските јавни претпријатија. Значи, ние ветуваме и се обврзуваме дека ќе изградиме електронска општина – или Е -општина!
 
Ова значи и дигитализација на училиштата, брз, квалитетен и бесплатен интернет во сите населени места како и соодветната инфраструктура, особено во руралните населби. Смарт општините ќе ја зголемат енергетската ефикасност, ќе го намалат загадувањето на животната средина, ќе предупредат на одредени ризици и ќе промовираат локален, рурален и планински туризам. Со еден збор, нашите општини ќе бидат подобри за живеење во нив!
 
Денес, избираме зелено, избираме живот, бидејќи ова е најдобрата иднина за нас и за генерациите што доаѓаат. Избери живот, гласај зелено, изјави Јетон Шаќири .
Сподели: