Ехо Фестивал на планински филм 2021 во МКЦ

Сподели

 

12-то издание на ЕХО Фестивалот за планински филм, во МКЦ, овој пат комбинирано под отворено небо и во кино сала.
 
Програма:
 
ДЕН 1 / ПОНЕДЕЛНИК / 13.09.2021 Парк кино МКЦ
Блок 1
19:00 Отворање на ЕХО 2021, 15’
19:05 „Со Бог напред, Полјаци“, Адам Нерот, САД, 2020, 88’
Блок 2
21:00 „Матерхорн – Лавовскиот гребен“, Алесандро Белтраме/Ерве Бармас, Италија, 2021, 35’
21:35 „П3“, Ден Вилан/Ронгкин Су, Канада, 2021, 14’
21:49 „Миртл Симпсон – живот на мраз“, Ли Ен Сајдс, САД, 2019, 34’
 
ДЕН 2 / ВТОРНИК / 14.09.2021 Парк кино, МКЦ
Блок 1
19:00 Македонско Еколошко Друштво Презентација 70’
• Проекција на кратко видео „Луѓе и Предели“, Фросина Пандурска-Драмиќанин
• Предавање „Пределите на Шар Планина“, д-р Даниела Јовановска, ПМФ/МЕД
• Премиерно прикажување на кратко видео „Пределите на Шар Планина“, Тони Стојановски
• Предавање „Интересни факти за змиите во Македонија, д-р Драган Арсовски, МЕД
 
Блок 2
20:30 Промоција на книга „Зима на 8000 – Искачување на највисоките врвови во најстудената сезона“ од авторката Бернадет Мекдоналд + прикажување на филмот “Ледените воини”, Кшиштоф Вјелицки/Јен Широки/Ана Мариа Филипов, Полска, 2008, 54’
Блок 3
22:00 „Мојот превртен свет“, Елена Гоатели, Италија, 2021, 70’
 
ДЕН 2 / Вторник / 14.09.2021 – Џепно кино
17:00 – 19:00
„Со велосипед и кајак: Алпи“, Олаф Обсомер, Германија, 2021, 28’
„Во планината“, Лукас Ратон, Бразил, 2021, 8’
„На работ на небото“, Џанандреа Карпанцано, Италија, 2020, 8’
„Одржувајќи рамнотежа“, Михаил Лиников, Русија, 2020, 2’
„Салто е Кралот“, Павол Барабаш, Словачка, 2020, 64’
ДЕН 3 / СРЕДА / 15.09.2021 Парк кино, МКЦ
17:00 – 18:30 Креативна работилница за деца „Децата и планините” сo писателката Билјана С. Црвенковска и уметниците Катерина Николовска и Доротеј Нешовски
Блок 1
19:00 – 20:20 Презентација “Од Шапка до Пиринеите”, Учесници Александар Кирковски, Сања Најдовски, Елена Ртовска и Дејан Ангеловски, темата го опфаќа развојот на планинското трчање со комапрација помеѓу натпреварите на Шар Планина и учеството на светско првенство на Пиринеите, Шпанија.
20:20 „Исповедувањата на еден тркач“, Бачар Катар, Либан,2020, 29’
20:49 „Искачување“, Роберт Бин, Италија, 2021, 16’
 
ДЕН 3 / Среда / 15.09.2021 – Џепно кино
17:00 – 19:00
„Од океанот до Асгард“, Хедер Мошер, Канада, 2020, 34’
„Авантуристички пристап“, Александар Стивенс/Блу Стивенс, САД, 2021, 5’
„Социјалниот импакт на туризмот: анкета во регионот на Еверест“, Робин Боустед, Непал, 2021, 8’
„Волшебната планина“, Ејтан Ефрат/Даниел Ман, Белгија, 2020, 68’
ДЕН 4 / ЧЕТВРТОК / 16.09.2021 Парк кино, МКЦ
Блок 1
19:00 „Денови поминати надвор!“, Франц Валтер, Германија, 2020, 40’
19:40 „Јуриа – чуварите на копјето“, Педро Кубилес, Шпанија, 2020, 35’
20:15 Презентација “Ултра долги велосипедски трки без подршка – Презентер Игор Талевски,
„Како после 20+ години мантрање „Качување, качување, качување…“, одеднаш од никаде – во светот на асвалтот. Внатрешниот, себе-надминувачки оган, во последните 3 години, го носи Игор на две тркала преку Хрватска, преку Европа, околу Холандија и оваа година – преку Америка. Преку оваа презентација, ќе имаме можност, на кратко да се запознаеме со повеќето аспекти на овие трки и дел од доживеаните искуства во нив.”
Блок 2
21:15 „Песни на Духовите од водата“, Николо Бонџорно, Италија, 2020, 100’
 
ДЕН 4 / Четврток / 16.09.2021 – Џепно кино
17:00 – 19:00
„Се’ има граница, само мола-мола не“, Силвиа Екерман/Гералд Неслер, Австрија, 2021, 30’
„Сув дом“, Рубен Креспо, Шпанија, 2021, 5’
„Искри“, Владимир Перовиќ, Црна Гора, 2020, 22’
„Годината со седум зими“, Марко Зулин, Италија, 2021, 19’
“Змиите и луѓето во Вал Гранде – неочекувани сопатници“, Марко Тесаро, Италија, 2021, 15’
„Испукана земја“, Махмут Таш, Турција, 2021, 5’
 
ДЕН 4 / Четврток / 16.09.2021 – Матка / ЕВН електро централа
19:00 „Матерхорн – Лавовскиот гребен“, Алесандро Белтраме/Ерве Бармас, Италија, 2021, 35’
19:35 „П3“, Ден Вилан/Ронгкин Су, Канада, 2021, 14’
19:50 „Денови поминати надвор!“, Франц Валтер, Германија, 2020, 40’
20:30 „Метаноја“, Фло Гаснер/Пол Швелер, Австрија, 2020, 22’
20:52 „Со велосипед и кајак: Алпи“, Олаф Обсомер, Германија, 2021, 28’
 
ДЕН 5 / ПЕТОК / 17.09.2021 Парк кино, МКЦ
Блок 1
19:00 „Ерик Ескофие, страст за живот“, Гаучи Северин/Бертранд Делапјер, Франција, 2020, 52’
19:52 Прогласување на победниците на фестивалот 45′
Блок 2
21:00 “High Scardus trail”, Александар Донев, Македонија, 2021, 7′
21:07 „Ѕид на сенки“, Елиза Кубарска, Полска, 2020, 92’
 
ДЕН 5 / Петок / 17.09.2021 – Џебно кино
17:00 – 19:00
„Од северот“, Ник Мартини, САД, 2019, 20’
„Метаноја“, Фло Гаснер/Пол Швелер, Австрија, 2020, 22’
„Снежен живот“, Марко Трибелхорн, Австрија, 2021, 12’
„Чекор напред“, Фло Гаснер/Пол Швелер, Австрија, 2021, 13’
„Едноставно“, Титоан Бесире, Швајцарија, 2021, 15’
„Умствена рамка“, Џеф Томас, Канада, 2021, 11’