Алтернатива Настани

КИНОТЕКА: “НЕБЕСНА ТЕМА” – Документарен филм за Влада Дивљан

Сподели:

 

Денес на програма: 20:00 |Летно кино | НЕБЕСНА ТЕМА (Nebeska tema / Celestial Theme)

Документарен филм, Србија
2019, 108 мин., колор, ХД
Режија: Младен Матичевиќ (Mladen Matičević)
Сценарио: Младен Матичевиќ (Mladen Matičević)
Учествуваат: Момчило Бајага Бајагиќ, Светозар Цветковиќ, Дина Ѓуровиќ Давичо, Стеван Дивљан, Срѓан Гиле Гојковиќ, Душан Којиќ, Зденко Колар, Дарко Рундек (Momčilo ‘Bajaga’ Bajagić, Svetozar Cvetković, Dina Djurović Davičo, Stevan Divljan, Srdjan ‘Gile’ Gojković , Dušan Kojić, Zdenko Kolar, Darko Rundek)

Документарен филм за животот и делото на Владимир Дивљан (Vladimir Divljan), или Влада Дивљан, најпознат како фронтмен на српскиот и ексјугословенски рок бенд „Идоли“, еден од рок-бендовите што го започнаа југословенскиот нов бран на културната сцена во поранешна Југославија во 1980-тите. Дивљан (Белград, 1958 – Виена, 2015) со музика започна да се занимава кон крајот на седумдесеттите во групите „Мерлин“ и „Звук улице“, а од 1980 до 1984 е предводник на „Идоли“. Потоа ја продолжи самостојната кариера, најчесто во поп-рок жанрот, а компонираше и филмска музика: темата „Баба Зумбула“ (композитор Кирил Џајковски) од филмот БАЛ-КАН-КАН (2005) на Дарко Митревски со вокалот на Дивљан стана култна песна на неколку генерации. На почетокот на деведесеттите Дивљан замина во Австралија, каде што специјализирал дизајн на звук, во 1997 се врати во Белград, а од 1999 до смртта неговата постојана адреса беше Виена. Беше и чест гостин во Македонија со своите концерти.

Документарецот за Влада Дивљан, насловен според неговата елегична песна, е меѓу првите – и еден од ретките до сега – филмски проекти финансиран по принципот на „crowdfunding“, односно преку финансиски донации извршени „онлајн“, од страна на голем број фанови на ликот и делото на Дивљан.

Возрасна категорија: 12 години
Влезница: 100 денари 

Сподели: