Вести Ударни вести

Курц: Бегалците да се држат на островите

Сподели:

kurc

Австрискиот министер за надворешни работи, Себастијан Курц, предложи Европската Унија да го спречува директниот пристап на бегалците до континентот, така што ќе ги држи на острови, по примерот на Австралија.

– ЕУ треба да земе пример од некои аспекти на австралискиот модел на управување со миграциските текови – изјави тој.

Австрија веќе го ограничи пристапот на бегалци до својата територија. Луѓето кои стигаат до австралискиот брег, се сместуваат во кампови на острови додека се разгледува нивното барање за азил.

– Овој австралиски модел не е целосно применлив, но принципите можат да се користат во Европа – објасни Курц, кој гледа скептично на договорот со Турција, кој е пред неуспех.

Задржувањето на имигранти на острови се практикува и од САД.

http://meta.mk/kurts-begaltsite-da-se-drzhat-na-ostrovite/

 

Сподели: