Алтернатива Настани

Лингвистичка работилница на истражувачкиот центар за ареална лингвистика при МАНУ во Охрид

Сподели:

 

Од 27 до 29 јуни, во Охрид, во Куќата на Уранија (МАНУ), ќе се одржи Работилница на Истражувачкиот центар за ареална лингвистика, при МАНУ, како прва активност од традиционалната манифестација “Научната и уметничка визита на МАНУ – Охрид  2019” .

На лингвистичката работилница ќе се разгледуваат методите на обработка на дијалектни атласи, теоретските и методолошките поставки на дијалектолошките истражувања, современата состојба на македонските дијалекти, а ќе се дискутира и околу концепцијата за изработка на дескриптивна граматика на македонскиот јазик.

На 27 јуни (четврток): Презентација на работата врз Лингвистичкиот атлас на македонските дијалекти (според материјалите на ОЛА) – Истражувачки центар за ареална   лингвистика „Божидар  Видоески“ – МАНУ.

На 28.јуни (петок): Презентација на работата врз Македонскиот дијалектен атлас – Одделение за  дијалектологија, Институт за македонски јазик „Крсте П. Мисирков.

На 29.јуни (сабота):  Дискусија околу концепцијата за изработка на дескриптивна граматика на  македонскиот јазик.

Во рамките на летните активности на МАНУ во Куќата на Уранија во Охрид, на манифестацијата Научна и уметничка визита Охрид – 2019, ќе се одржуваат научни средби, изложби и промоции на членовите и центрите на МАНУ.

Работилницата ќе работи секој ден, со почеток во 11 часот и ќе биде отворена за сите заинтересирани граѓани.

 

Веле Митаноски

Сподели: