Алтернатива Настани

МНТ: „Драма изгубена во времето“ од Сашко Насев

Сподели:

 

МНТ, 28 декември „Драма изгубена во времето “, од С. Насев – по мотиви на „Темносино, речиси црно“ од Танасис Валтинос, во режија на Владлен Александров
 
Десет гледни точки за „Драма изгубена во времето“
Ова е пиеса за животот и смртта!
Ова е пиеса за човекот и светот, во кој животот е денес!
Ова е пиеса за театарот и уметноста како „зона“, во која бараме спас.
Ова е пиеса за судирот помеѓу мажот и жената. Жената – мајка сопруга, љубовница, актерка, спасител. Жената како основа на животот. Мажот и жената како основа на животот. Ова е пиеса за смисолот на живеењето!
За патот кој го минуваме, патот од почеток до крај. Ова е пиеса за тоа колку сме луѓе. Да сме добри, нежни внимателни еден кон друг! Ова е пиеса за љубовта! Љубовта еден кон друг, љубовта кон луѓето, љубовта кон животот. Љубовта кон светот во кој живееме. Љубовта кон театарот, без кој не можеме. Ова е пиеса за верата во Бога! За тоа како е подредена Вселената таква каква ја создал Бог! Ова е пиеса во која сме ние: Сашко Насев, Кети Дончевска Илиќ, Горан Илиќ и јас- Владлен. Затоа што ние сме луѓе и го сакаме овој живот , оваа Земја, овој Свет.
Владлен Александров -режисер
Сценограф – Крсто Богојевски
Костимограф – Кети Пауновска Стефковска
Визуелизација – Емил Пачковски
Дизајн на плакат – Мартин Давитковски
Продукција на видео – Никола Поповски
Драматург – Симона Тоскиќ
Инспициент – Антонио Пешевски
Светло мајстор: Звонимир Мицевси
Тон мајстор: Оливер Илиевски
Суфлер: Виктор Величковски.
Сподели: