Алтернатива Настани

Националната опера и балет: “БАЛЕТСКИ БИСЕРИ”

Сподели:

 

Националната опера и балет, “БАЛЕТСКИ БИСЕРИ” (балетски концерт)
29.јануари во 20 часот
 
Настапуваат првенци, солисти и балетскиот ансамбл на Националната опера и балет
 
Репетитори: Горан Божинов, Лора Тарчуговска, Билјана Пашариковска, Саша Евтимова
 
 
Програма:
1. Pas de quatre (музика Чезар Пуњи, кореографија Жил Перо)
Солисти: Ивана Коцевска, Христина Наќевска, Ивана Димкоска, Виолета Карајнова
 
2.Силфида (музика Херман Ловенскјолд, кореографија А. Бурнонвил)
Силфида: Мими Поп Алексова Џејмс: Игор Веланоски (29.1.2021), Бобан Ковачевски (3.2.2021)
 
3. Сарацини – извадок од балетот Рајмонада (музика Александар Глазунов, кореографија Мариус Петипа)
Настапуваат: Кристијан Јангос, Мартин Саздовски, Агим Бафтии, Салваторе Лаудани, Марко Арсов
 
4.Панадерас – Извадок од балетот Рајмонда (музика Александар Глазунов, кореографија Мариус Петипа)
Абдурахман: Балаж Лашеи (Унгарија)
Жени: Цветанка Максимовска, Марија Глигорова, Славица Мишева, Никита Саботковска, Ирена Макеларска, Бистра Иванова, Илијана Данилов, Ангела Богатинова, Теодора Ставревска, Мартина Димоска
 
5.Бајадера (Музика Лудвинг Минкус, кореографија Мариус Петипа)
Монолог на Никија – Ивана Коцевска
 
6.Сабји – извадок од балетот Гајане (Музика Арам Хачеторијан)
Соло: Мирослав Митрашиновиќ
Јан Кисилев,Кристијан Јангос, Салваторе Лаудани, Агим Бафтии, Марко Арсов, Никола Орсо
 
7. Пахита (музика Е.Делдевез и Л.Минкус, кореографија М.Петипа)
Луциен: Васили Чичиашвили (Грузија)
Па де троа: Андријана Петковски, Бојана Христовска,Ендру Кук (Англија 29.1.2021), Балаж Лашеи (Унгарија 3.2.2021)
Двојки и варијации: Христина Наќевска, Стефанија Гештарска, Мила Ниновска, Бојана Христовска, Илијана Данилов, Ивана Димкоска, Меланија Гоцевска, Виолета Карајанова, Ева Перковска
Девојки : Дијана Радеска , Теодора Ставревска, Матеа Каревски, Андријана Богатиноска, Исидора Китановиќ, Мартина Димоска, Ања Филипова.
 
Сподели: