Алтернатива Македонија Настани

Панел на ЦИВИЛ „Родовата еднаквост: Меѓу декларациите и реалноста“

Сподели:

 

ЦИВИЛ  ќе одржи панел дискусија на тема „Родовата еднаквост во Северна Македонија: Меѓу декларациите и реалноста“, денес, 10 декември , со почеток во 11 часот во студиото на ЦИВИЛ во Бизнис центарот „Палома Бјанка“ во Скопје.

 

ЦИВИЛ им го честита 10 декември, Меѓународниот ден на човековите права на сите граѓанки и граѓани на Северна Македонија и на светот и порачува: Борбата за човековите права и слободи продолжува!

И оваа година, како и сите 22 години претходно, на Меѓународниот ден на човековите права, ЦИВИЛ упатува повик за вклучување на сите граѓанки и граѓани во бескомпромисна акција во одбрана на човековите права и слободи.

ЦИВИЛ ги повикува институциите да манифестираат максимална одговорност и посветеност и ги потсетува дека човековите права и слободи се нивна прва и најголема обврска.  Во духот на слободата, солидарноста и толеранцијата, ЦИВИЛ повикува на почитување и заштита на човековите права и слободи.

Обврска на секое општество, на сите институции на локално и национално ниво, на сите носители на одлуки, сопственици на бизнис и на сите луѓе е да ги почитуваат човековите права и слободи. Секој човек ги има истите човекови права и слободи како и сите други луѓе во светот, само затоа што е човек. Човековите права и слободи се неотуѓиви – никој не може да ги даде или да ги одземе, бидејќи тие веќе му припаѓаат на секој човек!

Дали жените си ги знаат своите права, колку се заштитени жените во семејствата, општеството, работните места, во брачните заедници, што се прави за  намалување на нееднаквоста во однос на правата на жените во земјава, за трајни решенија во однос на дискриминацијата на жените на институционално и општествено ниво, се дел од темите на кои ќе се дискутира на овој панел.

Учеснички на панелот ќе бидат Драгана Стојчевска, режисерка, Елена Димушевска од Национална мрежа против насилство врз жените, Нора Калиќи -Ајо, Алмира Фазли – Иницијатива на жени Шуто Оризари, Николина Кениг – професорка на Филозофски факултет, деканка на Правен факултет, Весна Попоска , Рита Бехадини  од Mollëkuqja ( Бубамара), Стојна Митева од Скај плус Струмица. Панелот ќе го модерира Дијана Тахири од ЦИВИЛ.

Настанот ќе се одржи онлајн, преку платформата Zoom, ќе се емитува во живо на каналите на ЦИВИЛ, civil.mk и Јутуб каналот на Организацијата, а содржините што ќе произлезат од панелот ќе бидат објавени на медиумската платформа ЦИВИЛ Медиа на македонски јазик и Drejt.mk на албански јазик.

Панелот е дел од проектот „Европски перспективи“ кој ЦИВИЛ го спроведува со поддршка од Министерството за надворешни работи на Сојузна Република Германија.

Сподели: