Пендаровски: Пребројувањето само и само по етничката припадност треба да стане дел од историјата

Сподели

 

“Ние не можеме сосема и да сакаме да излеземе комплетно од таа матрица на пребројување по етничка припадност оти во нашиот Устав има одредба дека одредени права и статуси им припаѓаат и на оние немнозински заедници кои се најмалку 20 отсто од популацијата, така што тоа е одредба од Рамковниот договор, тоа е одредба од нашиот Устав, мораме да ја почитуваме, инаку се согласувам и мислам дека пребројувањето само и само по етничката припадност треба да стане дел од историјата”, вели претседателот Стево Пендаровски во интервју за Радио слободна Европа.

Целото интервју на претседателот Стево Пендаровски со новинарот Зоран Ќука од РСЕ, погледнете го тука