Роденденски концерт „Вдахновение“ на Филхармонија

Сподели

 

„Вдахновение“ е наречен роденденскиот концерт на Оркестарот на Филхармонијата што ќе се одржи вечерва, со почеток во 20 часот.

Роденденскиот концерт ќе го води диригентот Конрад ван Алфен (Холандија), а како солисти ќе настапат врвните инструменталисти Даниел Роланд – виолина (Англија/Холандија) и Маја Богдановиќ – виолончело (Србија).

На програмата се Концертот за виолина и виолончело во а-мол, оп. 102 од Јоханес Брамс и Симфонијата  бр. 2 во е-мол, оп. 2 од Сергеј Рахманинов.

Филхармонијата на Северна Македонија преку редовните концерти постојано ја развива и ја промовира класичната музика, приближувајќи ѝ ја оваа форма на музицирање на публиката од различни генерации. Оркестарот е формиран на 24 ноември 1944 година, по завршувањето на Втората светска војна и само 11 дена по ослободувањето на Скопје. На улицата „Крушовска“ бр. 27, во домот на композиторот Тодор Скаловски, биле поставени темелниците на најстарата институција од културата во државата, прва од таков вид во ослободена Македонија.