Алтернатива Музика и Филм Настани

“СÈ ПОМИНА ДОБРО” во Кинотека на 11 и 18 август

Сподели:

 

“СÈ ПОМИНА ДОБРО” во Кинотека на Северна Македонија

11 АВГУСТ (ЧЕТВРТОК), 18:00 часот и на 18 АВГУСТ (ЧЕТВРТОК), 18:00 ч.
Игран филм, Франција / Белгија
2021, 113 мин., колор, ДЦП
 
Режија: Франсоа Озон (François Ozon)
 
Сценарио: Франсоа Озон, Филип Пјацо (François Ozon, Philippe Piazzo)
Улоги: Софи Марсо, Андре Дисолие, Жералдин Пелас, Шарлот Ремплинг, Хана Шигула, Ерик Караваца (Sophie Marceau, André Dussollier, Géraldine Pailhas, Charlotte Rampling, Hanna Schygulla, Eric Caravaca)
 
Снимен според романот на Емануел Бернхајм (Emmanuèle Bernheim), филмот на Озон ја раскажува приказната за односите меѓу таткото и ќерката. Кога Андре (85) ќе доживее мозочен удар, останува полупарализиран. Го негува неговата ќерка Емануела. Андре бара од Емануела да му помогне да стави крај на својот живот. Но, како Емануела може да го исполни барањето на сопствениот татко?
 
Уште една суптилна драма со добро познатиот ракопис на Франсоа Озон, овој пат на секогаш контроверзната тема за евтаназија – убиство од милосрдие. Како и во неговите претходни филмови (до сега има повеќе од 20 долгометражни играни наслови), Озон секогаш ангажира одбрани актери за да ја раскаже приказната, па и во најновиот наслов има ѕвездена екипа од постарата и средната генерација. Со СÈ ПОМИНА ДОБРО, меѓу останатите успеси, беше номиниран за „Златната палма“ во Кан 2021 година.
 
Возрасна категорија: 14 години
Влезница: 100 денари
Сподели: