Вести Свет Став

Србија: Влезот од домот на новинар исцртан со неонацистички симболи и говор на омраза

Сподели:

 

Со Неонацистички симболи и пораки со говор на омраза исцртани врз влезната врата на новинарот Динко Грухоњиќ во Нови Сад, Србија. Инцидентот е предизвикан по објавувањето напис за графити со слична содржина што се појавија во градот.

Во текот на ноќта на 23 и 24 ноември 2020, графити полни со националистички говор на омраза беа исцртани на влезот во зградата каде што Динко Грухоњиќ, новинар и директор на програмата на Независното здружение на новинари од Војводина. Влезот, вклучително и зидните и стаклените врати, беше покриен со пораки со употреба на погрдни изрази „Усташу ова не е твој град, ниту твоја земја“ и друга навредлива содржина со нео-нацистички симболи свастика и келтски крстови. На еден графит беше напишано „Ратко Младиќ Српски Херој“.

Инцидентот содржи елементи на кривично дело како што се инциденти, национална, расна и религиозна фанатизам и дискриминација ја загрозува безбедноста на Динко Грухоњиќ и неговото семејство. Тоа се случи неколку дена откако Грухоњиќ објави напис „Нови Сад – национал-шовинистичка провинција што слави геноцид?“ што ја анализира проблематичната содржина на графитите што се појавуваат во Нови Сад.

Случајот бил пријавен во полиција и јавен обвинител како напад врз новинар поради работата на Грухоњиќ. Полицијата реагираше навремено и започна истрага. Сторителите сè уште не се познати.

Ова не е прв пат мета да биде  Грухоњиќ. Во моментов има голем број кривични случаи пред јавниот обвинител. Грухоњиќ бил жртва на различни видови вербални закани, навреди и притисоци повеќе од десетина пати. Неодамна за време на вонредната состојба во 2020 година во изјава за „SafeJournalists”  рече дека она што најмногу го погодило не е само пораката, туку и начинот на кој тоа било направено.

„Пораката за селење е многу јасна и загрижува фактот што оние што го направија ова дојдоа пред мојот праг. Неонацистите се лабави и властите не прават ништо за да ги спречат. Но, пораката на граѓаните, колегите и пријателите од Србија и регионот кои ме поддржаа во овој момент е исто така јасна и утешна “- рече Грухоњиќ, осврнувајќи се на фактот дека група граѓани ги отстраниле навредливите пораки следниот ден. Грухоњиќ додаде дека се надева дека властите ќе го решат овој случај .„

„Грухоњиќ честопати беше мета на националистички политичари, од кои многумина во моментов заземаат важни државни функции. Сведоци сме и претходно како ваквите јавни изјави ја негуваат атмосферата во која незадоволните граѓани јавно и без одлагање испраќаат закани и навреди до редакциите и новинарите “. – рече Жељко Бодрожиќ, претседател на ИЈАС и додаде дека ги повикува властите итно да го решат овој случај, а државните претставници да го осудат овој инцидент и да се воздржат од навредување на новинари кои работат за јавниот интерес.

Мрежата на „SafeJournalists, претставувајќи повеќе од 8.200 професионални медиуми во Западен Балкан, се придружува на својот член ИЈАС во осудата за нападот врз Грухоњиќ. Пораките и јазикот не само што претставуваат говор на омраза; содржат и симболи на омраза кои немаат место во демократското општество.

Иако ја поздравуваме брзата реакција на властите, ние инсистираме на итно решавање на овој случај и обезбедување на Грухоњиќ и зачувување на безбедноста на неговото семејство.

Мрежата ја поздравува поддршката за Грухоњиќ од граѓаните на Нови Сад кои организираа и ги отстрануваа навредливите графити од неговата зграда и покажаа почит кон Грухоњиќ и другите професионални новинари во Србија.

Мрежата “SafeJournalists” ќе ги информира релевантните национални и меѓународни заинтересирани страни за овој случај. 

Секој напад врз новинарите е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

Скопје – Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Загреб, 25.11.2020 година.

 

denesmagazin.mk

Сподели: