Вести Македонија Ударни вести

Од септември на медицинските сестри и техничари ќе им биде платено високото образование

  На денешниот работен состанок на министерот за здравство д-р Венко Филипче, директорите на ФЗО на РСМ Стево Крстевски и Фатон Ахмети, Претседателот на Самостојниот Синдикат за здравство, фармација и социјална заштита д-р Љубиша Каранфиловски и претставници на Здружението на Медицинските Сестри, Техничари и Акушерки се имплементираше решение за проблем кој е актуелен за медицинските […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Почна обуката на медицински сестри за унапредување на примарната здравствена заштита

  Министерството за здравство и Светската здравствена организација поддржани од Работната група за унапредување на сестринската дејност ја изготвија обуката за медицински сестри од примарната здравствена заштита (ПЗЗ).   Обуката е изготвена како одговор на новиот модел на примарна здравствена заштита промовиран во земјата во почетокот на 2019 година. Двата модули работилници траат до 30 […]