Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Шар Планина прогласена за национален парк

  Пратениците во Собранието на РС Македонија со мнозинство од 66 гласови дадоа зелено светло за Законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк и донесоа историска одлука. Со изгласувањето на овој Закон нашата држава го доби четвртиот национален парк по прогласувањето на последниот во 1958 година и првиот по осамостојувањето на […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Нуредини: Ниту една градба нема да биде легализирана во првата и втората заштитена зона

  “Уште во 2019 година, кога овој закон беше во владин процес, ние како министерство побаравме во однос на легализацијата на дивоградбите во заштитените подрачја и особено целиот регион на Охрид, прво да се добие одобрение од министерството за животна средина пред да се легализира, што не значи дека сите или повеќето градби кои се […]