Вести Македонија Ударни вести

Нуредини, Кумбаро и Алиу го потпишаа договорот за најголемиот прекуграничен парк во Европа

  Националниот Парк Маврово и Националниот Парк Шар Планина во Северна Македонија, Паркот на природата Кораб-Коритник во Албанија и Националниот Парк Шари на Косово, наскоро ќе бидат дел од прекуграничен парк, најголем од ваков вид во Европа, со површина над 242 илјади хектари.     По повод Меѓународниот ден на планините, во Тирана се одржа […]

Вести Македонија Ударни вести

Нуредини: Попова Шапка ќе стане реномиран ски-центар каков што заслужува да биде

  На денешната владина седница, предлог проектот за стратешка инвестиција во Ски центарот Попова Шапка доби зелено светло. Станува збор за голем инвестициски проект што е резултат на нашите напори да ги заштитиме природните вредности, на начин со кој покрај максимална заштита ќе обезбедиме услови за социо-економски развој и можност нашите природни убавини да бидат […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Нуредини: Имаме прифатлива понуда за изградба и менаџирање на ХЕЦ Чебрене

  Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини одржа прес конференција за напредокот на постапката за доделување на концесија за користење на водите на Црна Река за изградба на хидроцентрали. Имено денес до 11 часот беше крајниот рок за доставување и отворање на понудите за изградба и менаџирање на ХЕЦ Чебрен во јавно-приватно […]

Вести Македонија Ударни вести

Нуредини на работна средба со градоначалникот на општина Сарај, Беџети

  Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, денес во просториите на Министерството се сретна со градоначалникот на општина Сарај, Блерим Беџети. На работниот состанок се разговараше за поддршката на Министерството за животна средина и просторно планирање на општината Сарај, во реализацијата на повеќе проекти од областа на животната средина. Имено, беше дискутирано […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Нуредини: Чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот од НП Шар Планина

  “Денес заедно со директорот на Управата за животна средина при МЖСПП Хисен Џемаили и директорот на ЈУНП „Шар Планина“ Ибрахим Дехари направивме обиколка на активностите за чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот на дел од предвидените локациите што се наоѓаат на територијата на националниот парк Шар Планина”, изјави Министерот за животна средина […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Употребата на кеси за носење стоки драстично е намалена

  Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини информираше за првичните сознанија за ефектите од воведувањето на мерката за забрана на пуштање на пластични кеси за носење на стоки за еднократна употреба на пазарот во Република Северна Македонија, од Законот за управување со пакување и отпад од пакување од 1 декември 2021 година, […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишана е заедничката изјава за поддршка на Студијата за валоризација на Охридското Езеро

  Со потпишување на заедничката изјава за поддршка на Студијата за валоризација на Охридското Езеро, градоначалниците на општините Охрид, Струга и Дебрца – Константин Георгиевски, Рамиз Мерко и Зоран Ногачески, ја потврдија подготвеноста да соработуваат во процесот на репрогласување на Охридското Езеро за Споменик на природата.     Во таа прилика, министерот за животна средина […]

Вести Македонија Ударни вести

Поставени првите повратни вендинг машини за амбалажен отпад на „Пакомак“ во Скопје

  Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини,  денеска заедно со ПАКОМАК, амбасадорката на Швајцарија и директорот на ВЕРО маркетите ја промовираше  долго очекуваната вендинг машини, која веќе од денеска граѓаните на Скопје можат да ја користат и да го одложуваат амбалажниот отпад, а за возврат да добиваат „зелени поени“ кои можат да […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Започна чистењето на линданот од малата депонија во „ОХИС“

  Во кругот на поранешната фабрика „ОХИС“ денеска започна чистењето на малата депонија контаминирана со линдан и неговите изомери. -Со оваа активност започнува елиминацијата на една еколошка жешка точка во нашата држава, истакна денеска министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини на стартот на отстранувањето на линданот од малата депонија во „ОХИС“. Од […]

Вести Македонија Ударни вести

Нуредини: Прогласување на Шар Планина за Национален парк

  Министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини денеска ќе одржи прес-конференција по повод донесувањето на Законот за прогласување на дел од Шар Планина за заштитено подрачје во категорија II, Национален парк. Зачувување на автентичната состојба на природата преку заштита на природните вредности, создавање поповолни услови за одржување, развој и унапредување на природните […]