Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Матичните лекари денеска на протест, ќе примаат само итни случаи

  Матичните лекарите денеска ќе протестираат и ќе примаат само пациенти на кои им е неопходна итна помош, a за останатите „мој термин“ нема да функционира. Тие се незадоволни поради неисполнетите барања околу малата капитација и финансиските шокови кои можат да доведат до затворање на амбулантите. Со оваа цена на капитацијата по пациент, не можат […]

Вести Македонија Ударни вести

Лекарска комора: Фондот да ги повлече казните за матичните лекари

  Почитувањето на позитивните правни прописи во областа на здравството е столб на функционирањето на здравствениот систем во државата што креира оптимални услови за работа на здравствените професионалци и гарантира квалитетна здравствена заштита за пациентите. Но, доколку заради некои диспропорции во системот, овие решенија во пракса предизвикуваат спротивен ефект, тогаш креаторите на здравствените политики во […]