Вести Свет Став Ударни вести

Словачките „мировни маршеви“ ja разбрануваа проруската поддршка во општеството-Михаела Ружичкова

  Во текот на февруари и почетокот на март 2023 година, во Словачка се одржаа маршеви како повик за мир во Украина. Парадоксално, мировните маршеви им послужија на намерите на Кремљ. Словачките антисистемски политичари во маршевите видоа уште една можност да поттикнат симпатии кон Русија и да освојат политички поени пред претстојните предвремени парламентарни избори […]

Вести Колумна Свет Став Текстови Ударни вести

Падот на медиумите кои шират проруски дезинформации во Словачка – Михаела Ружичкова

  Блокирањето на веб-страници во Словачка кои шират дезинформации од страна на Националната агенција за безбедност е чекор без преседан кој беше преземен против проруските веб-страници кои шират дезинформации, заговори, пропаганда и токсични наративи. За жал, ваквите активности беа исто така критикувани и дека наводно ја сузбиваат слободата на говорот, пишува Михаела Ружичкова за Республика. […]