Магазин Наука и Технологија

365 дена Плутон

Сподели:

3966857-orig_orig

Некогашната планета Плутон, а сега класифициран како џуџеста планета и член од Кајперовиот појас пред точно една година беше проучуван и детално фотографиран со помош на вселенската сонда Нови Хоризонти во прелетувачка мисија. Вселенската сонда продолжува со мисијата кон нов мал објект од Кајперовиот појас наречен 2014 MU69 каде треба да пристигне на почетокот од јануари 2019 година.
Плутон во зголемен контраст и интезитет на боја (с) NASA/New Horizons
Една од скоро објавените мапи со зголемен контраст на релјефот и површинските карактеристики на Спутник платото:
Денес знаеме многу повеќе за Плутон, Харон и нивните сателити благодарение на оваа историска мисија кон надворешноста од Сончевиот систем. Во продолжение ви ги пренесуваме сите новости што беа објавени од мисијата Нови Хоризонти.
orion.mk
Сподели: