Магазин Наука и Технологија

Блу Ориџин ја лансира и приземји ракетата по 4 пат

Суборбиталната ракета Њу Шепард на Блу Ориџин денес направија уште еден пробен лет каде по четврти пат ја употребија истата ракета. Примарната мисија беше да се проверат можностите на капсулата за екипаж да се приземји безбедно доколку откаже еден од трите примарни падобрани. Овој лет беше поинаков во однос на досега таинствената компанија која летовите […]

Магазин Наука и Технологија

Вселенската сонда Јунона успешно поставена во орбита

Вселенската мисија Јунона која започна пред 5 години со лансирање на сателитот и поминати милијарди километри, денес успешно влезе во орбита на Јупитер. Ова претставува втора мисија во орбита на Јупитер, првата беше Галилео. Мисијата е предвидена да трае околу 20 месеци и треба да ја истражува внатрешноста и големината на јадрото, магнетното поле и […]

Магазин Наука и Технологија

365 дена Плутон

Некогашната планета Плутон, а сега класифициран како џуџеста планета и член од Кајперовиот појас пред точно една година беше проучуван и детално фотографиран со помош на вселенската сонда Нови Хоризонти во прелетувачка мисија. Вселенската сонда продолжува со мисијата кон нов мал објект од Кајперовиот појас наречен 2014 MU69 каде треба да пристигне на почетокот од […]

Магазин Наука и Технологија

Длабоко во Орионовата маглина

Новиот инфрацрвен инструмент на Многу големиот телескоп (VLT) во Чиле се употреби со цел да се набљудува подлабоко во густите облаци на маглината Орион од кога било досега. Спектакуларната слика открива околу десет пати повеќе кафеави џуџиња и изолирани супстеларни објекти со планетарна маса отколку што претходно биле познати. Големото присуство на овие тела со […]

Магазин Наука и Технологија

Ново откриена планета со 3 сонца

Домашната планета на Лук Скајвокер, Татуин беше чудно претставена со две сонца на небото. Е сега замислете планета со постојана дневна светлина, или тројно зајдисонце и изгрејсонце во денот во зависност од годишното време. Ваков свет е откриен од астрономи користејќи го Многу големиот телескоп на Паранал. На оддалеченост од 340 светлосни години од нас, […]

Магазин Наука и Технологија

Под облаците на Јупитер

Астрономите користејќи се со еден од најсофистицираните радиотелескопи (Very Large Array – VLA) ја направија најдеталната мапа од долните слоеви на јупитеровата атмосфера, откривајќи ги теченијата на амонијак под разнобојните ленти и дамки на површинскиот дел од атмосферата. Радио зрачењата делумно се апсорбирани од амонијакот, со анализа на овие бранови должини може да се заклучи на која […]

Магазин Наука и Технологија

Гравитациските бранови забележани по втор пат

Новиот пристап во астрономијата кој за прв пат успешно започна кон крајот на 2015 г. каде вселената се набљудува преку гравитациското влијание на најгустите космички тела. Преку оваа метода за прв пат директно се набљудуваа гравитациските бранови и со голема точност се анализираше Ајнштајновата општа теорија на релативитет. Сега истиот тим на научници и соработници во ЛИГО […]

Магазин Наука и Технологија

„Ова е само почетокот на еден златен период”

Добата на паметните гласовни асистенти кои ќе работат на вештачка интелигенција допрва доаѓа и тие во иднина ќе имаат големо влијание во нашите животи. Во следните дваесетина години, гласовните асистенти ќе имаат големо влијание во нашите животи и ова денес е само почеток на „златното доба“, изјави на конференцијата Code Conference, Џеф Безос, извршниот директор […]

Магазин Наука и Технологија

Елон Маск: „Постои голема веројатност дека живееме во симулација”

„Постои веројатност од милијарда наспроти еден дека живееме во вистинска реалност“, изјави основачот на Тесла, Елон Маск. Тоа во превод значи дека еден од највлијателните луѓе во светот на технологијата, смета дека ние сме ликови кои што живееме во еден симулиран свет. Елон Маск тврди дека секоја доволно напредна цивилизација е способна да направи симулација […]

Магазин Наука и Технологија

Спектакуларни снимки на аурора од МВС во ултраHD

Спектакуларни снимки во висока резолуција од активност на аурора – северна светлина на земјините магнетни полови. Снимени со неверојатна бистрина во ултраHD (4К) резолуција од Меѓународната вселенска станица можете да ги видите и доживеете како никогаш до сега. Овие ново објавени материјали од НАСА се снимени со неколку камери поставени на МВС. Аурорите се секогаш […]