Колумна Текстови

ВОЈНИ ЗА ПРОФИТ – Александар ЛИТОВСКИ

  Светот е, сè поболно и сè побезумно место за егзистенција, оти е контаминиран од злото и лудоста на профитот. Во име на профитот и Господ, луѓето не само што робовски експлоатираат други луѓе, туку војуваат и убиваат, а неофашистите и неолибералите го напаѓаат поинаквото мислење крајно догматски и сурово, лаат интелектуалношарлатански глупости и секој, […]

Колумна Текстови

УБАВИ ВРЕМИЊА ЗА ФАШИСТИТЕ – Александар ЛИТОВСКИ

  Заедно со пропаста државно-правниот модел на социјализмот, настапи и распрскување на илузиите за хуманизмот на овие наши балкански простори. Во ова наше пчошко време, се врати фашизмот, спакуван како неолиберализам и популизам. Новиот светски поредок нарекуван глобализам, го обнови танцот на фашистичките сеништа, а на овие наши балкански простори ги исфаворизира луѓето кои за […]

Колумна Текстови

ВОЈНАТА И ГОСПОДАРИТЕ НА ЗЛОТО – Александар ЛИТОВСКИ

  Контрадикторностите и нееднаквостите што ги предизвикува постоечкиот глобален систем, постојано се зголемуваат. Тоа е факт, кој освен што е научно докажан, се гледа и со обична опсервација на стварноста. За да се одржи, овој криминален општествено-економски систем, секојдневно се воведуваат различни модификации, се пропагираат и акцентираат ефемерни вредности и псевдовредности, а се отстрануваат суштинските. […]

Колумна Текстови

ВОЈНАТА И АНТИСОЦИЈАЛИЗМОТ – Александар ЛИТОВСКИ

  Џандарите и војниците, кои со оружје в рака, како брахијална придружба на тајкуните, аристократијата и нивните политички експоненти, се оние кои гo штитат глобалниот поредок и неправедниот експлоататорски систем. По оваа крвожедна дружина, се тркала толпа од „питоми“ професори, глумци, новинари, ненадарени уметници и разно-разни аналитичари. Тие се, всушност, едно дрдорливо јато составено од […]

Вести Колумна Македонија Текстови Ударни вести

Војната и капиталистичката олигархија – Александар ЛИТОВСКИ

  Човечката цивилизација, се чини, стигнала до таков криминален степен, што, со жалење и  резигнација, може да се констатира дека место слобода на човечкиот дух, завладеала слобода нa глупоста, алчноста и злобата. Светот е претворен во царството на гладната омниворна глутница човекојадци. Во него „нормално“ може да егзистираат само шпионите, генералите, тајкуните, скитниците, пијаниците, наркоманите, […]

Вести Колумна Свет Став Текстови

Дали наглиот раст на доларот ќе заврши со остар пад? – Кенет Рогоф

  Некои од значителните зголемувања на вредноста на американската валута кои се случија во минатото, вклучително и оние во средината на 1980-тите и на почетоците од 2000-тата, на крајот завршија со остри падови. Но, единственото нешто што може да се каже со сигурност е дека периодот на исклучително мирни девизни курсеви на главните валути, кој […]

Вести Колумна Свет Став Текстови Ударни вести

Ниту Косово не е имуно на руската пропаганда во регионот – Петрит Зогај

  Се чини јасно дека целокупното инсистирање на Руската Федерација да ја спореди агресијата во Украина со војната во Косово е да создаде алиби на меѓународната сцена за окупацијата на Украина и последиците што таа окупација ги носи таму, пишува Петрит Зогај, за Республика. Невозможно е да се игнорира било која војна, независно каде се случува. […]

Вести Колумна Свет Став Текстови Ударни вести

Падот на медиумите кои шират проруски дезинформации во Словачка – Михаела Ружичкова

  Блокирањето на веб-страници во Словачка кои шират дезинформации од страна на Националната агенција за безбедност е чекор без преседан кој беше преземен против проруските веб-страници кои шират дезинформации, заговори, пропаганда и токсични наративи. За жал, ваквите активности беа исто така критикувани и дека наводно ја сузбиваат слободата на говорот, пишува Михаела Ружичкова за Республика. […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Македонија ќе ја нема на мапата?! – Мерсел БИЉАЛИ

  Од започнувањето на руско-украинската војна, над Западен Балкан се повеќе црни облаци и силни ветришта кои постојано ги менуваат правците на политичките патокази за регионот. Врие од тензии: Србија – Косово, Северна Македонија – Бугарија, политичка нестабилност во Црна Гора, иницијативи во Саџак и Војводина, внатрешна поларизација во Албанија, хронични проблеми во БиХ. А […]

Вести Колумна Свет Ударни вести

Партиципативниот социјализам на Томас Пикети – Ивана Велковска

  Според Пикети, секој граѓанин кој ќе наполни 25 години треба да добие од државата износ кој соодветствува на 60% од просечното богатство по жител. На тој начин, секој граѓанин ќе биде на еднаква, или во најмала рака слична почетна позиција како и секој друг, пишува Ивана Велковска за Республика. Томас Пикети е француски економист […]