Колумна

ЗА СМРТТА И ПОСТРАШНИТЕ НЕШТА ОД НЕА – Александар ЛИТОВСКИ

„Треба да се оплакуваат луѓето кога ќе се родат,  а не кога ќе Умрат.“                                                                                     […]

Колумна

АКРАЗИЈА (2) – Александар ЛИТОВСКИ

Во изминатите десеттина години видовме како нашите митомани вероподанички се молат пред своите сонца со шеснаесет краци и своите крстови, ги слават своте лавови исправени на две нозе, се колнат пред своите пиштоли, ками и отворени евангелија, се топорат со своите штитови и копја, нè трујат со своите кретенски античко-врховистички мисли и идеи… Ама, да […]

Колумна

“КАРМА – КАША ОД ПРАВОТО” – Георги АЈАНОВСКИ

Професорката Тања Каракамишева – Јовановска е доктор по правни науки, исто и како и шефот на државата Ѓорѓе Иванов, поранешниот прв парламентарец Саво Климовски, правниот експерт Александар Климовски и неколкумина други професори, познати во јавноста како поддржувачи и бранители на режимот на Никола Груевски. Со својот научен авторитет сите тие настојуваат да докажат дека постојната […]

Колумна

АКРАЗИЈА (1) – АЛЕКСАНДАР ЛИТОВСКИ

  Последниве денови, на планот на идеологијата, кај нас сè се движи во рамки на националшовинизмот и религиозниот фундаментализам. Така покрај „вербата во Бог“ и во „светиот крст“ кој никнува насекаде околу нас, за „напредување“ во општеството, клучна стана и вербата во митската претстава за „голема обединета Македонија.“ Сета „филозофија“ и „историја“ на нашите прости, […]

Колумна

ПОЛИТИЧКИ ЦИРКУЗАНТ! – Георги АЈАНОВСКИ

По принудното повлекување од премиерската функција и соочен со кривичен прогон кој што на големо се подготвува во СЈО, сведоци сме како лидерот на ВМРО-ДПНЕ Никола Груевски нападно и неконтролирано настојува да одглуми незаменлив водач од кој што небаре зависи судбината на државата. Глетките од неговите секојдневни обиколки во македонските села и градчиња, отсликува една […]

Колумна

Каков крај? – Мерсел БИЉАЛИ

  Далечниот остров Палмира Атол во северниот Пацифик што е откриен од Едмунд Фанинг во 1798 година, е полн со мистерии. Таму се случувааат исчезнувања, невидливи убиства и гусарења, подводни пиратства и сл. Луѓе, бродови и други објекти од ништо ќе исчезнат за никогш да не бидат пронајдени. Се претпоставува дека таму делуваат некои паранормални […]

Колумна

Како се борат провладините медиуми за спас на својот бог: Албанец спаси Македонка во невремето! – Соња АЈАНОВСКА ДЕЛОВСКА

Мачно ми е го спомнувам случајот со убиството на матурантот  Ангел П. Од Ѓорче Петров, кој беше избоден од негов сограѓанин Албанец, но по тој случај јасно се виде како коалиционо-тендерската влада веќе не бира средства за нејзиното опстојување. Жалам, но текот беше тој и повеќе од рационален. Имено,  меѓуетничките односи, ситуацијата во државата  и […]

Колумна

КАКВА ИСТОРИОГРАФИЈА НИ ТРЕБА? – Александар ЛИТОВСКИ

Она што деновиве ни се случуваше со сценографијата и иконографијата на илинденските празнувања во кои се измешале комитските чети и фалангите, се измешале поимите за државно и партиско, се измешале фашизмот и традицијата, се измешале и поставиле наопаку хероите и предавниците, македонските борци и врховистите, е, фактички, само последица на повеќегодишното претворање на една обична, […]

Колумна Текстови

МЕЃУНАРОДЕН ТЕРОРИЗАМ – Георги АЈАНОВСКИ

Кога човештвото зачекори во новиот милениум и во новиот 21 век, неговите надежи и очекувања беа, дека започнува нова ера во светската цивилизација насочена кон траен планетарен мир, напредок и благосостојба. Дека главната битка ќе се води за намалување на сиромаштијата, за спас на планетата од климатските загадувања, за научен и технолошки прогрес кој што […]

Колумна Текстови

МИСЛЕЈЌИ ГИ ПАРТИЗАНИТЕ (4) – Александар ЛИТОВСКИ

Мислејќи ги партизаните сфаќам дека нè зафати она што некои во социологијата го нарекуваат „лажно сеќавање“. Така кај нас наеднаш и ненадејно многумина се сетија дека биле „репресирани“ и се самопрогласија за „жртви на комунизмот“, па бројката на наводно репресирани нагло почна да расте до неверојатни размери. Наеднаш и ненадејно се направи обид Јосип Броз […]