Изјави Македонија

ИЗЈАВИ – Ваутер Пломп

“Мора да се почне со имплементација на реформите, но најбитно сега е да се фокусираме на три принципи на процесот – инклузивност, односно вклучување на сите страни, транспарентност и одговорност. Соработката меѓу двете земји е интензивирана поради претседателството на Холандија со ЕУ, но и поради грижата за иднината на Македонија. – Холандија го прави ова […]

Изјави Македонија

ИЗЈАВИ – Никола Груевски

“Една третина од оние што секој ден протестираат се платени од организаторите, главно НВО. И тие се најголем дел од агресивните. Тоа се луѓе кои не само што се платени туку и живеат од тоа плаќање. Останатите се партиски активисти од СДСМ кои доаѓаат по партиска задача на секој можен протест против нас. Има т.н. […]

Изјави Македонија

Изјави

“И покрај сите наши претходни апели и алармирања во јавноста, Република Македонија доживеа драстичен пад од групата „делумно слободни“, во групата на земји кои „не се слободни“. Покрај многубројните засновани забелешки во Извештајот на Фридом Хаус, особено загрижувачки се и неодамнешните масовни отпуштања на новинарите во Телевизијата Телма, со што уште повеќе се намалува просторот […]

Изјави Македонија

Изјави

“По носењето на аболицијата, целиот предмет се стави во политички контекст при што главен акцент се даде на политичарите кои беа дел од овој акт. Со поништувањето на аболицијата за политичарите, сметам дека има простор за смирување на страстите, а за останатите постои законско решение со кое по нивно барање може да биде повлечена аболицијата. […]

Изјави Македонија

Вилем Вaутер Пломп, амбасадор на Кралството Холандија во Македонија

Верувам дека политичките лидери ќе донесат разумни политички одлуки, прифатливи за македонските граѓани, кои како гласачи секако ќе го имаат последниот збор. Ние сакаме во земјата да има стабилна политичка клима, затоа ги повикувам холандските гости без размислување да патуваат за Македонија.

Изјави Македонија

Жан Клод Јункер 

“Очекуваме Турција да ги почитува своите обврски. Заканите не се најдобар дипломатски инструмент, кој може да се употреби. Затоа би требало да престане да ги користи, бидејќи тие нема да имаат никаков ефект. Турција ќе мора да ја стесни дефиницијата за тероризам и да ги измени строгите закони за антитероризам, доколку сака да добие визна […]

Изјави Македонија

Рената Јајоска, демонстрант

“ Ќе протестираме се додека нелегитимниот претседател не ја повлече аболицијата. Нема да дозволиме фикусот Иванов да биде давеничката сламка на Груевски. Нема да дозволиме од Република Македонија да направат Контрарепублика.”

Изјави Македонија

Д-р Крсте Шајноски

„Тешко е да се каже како ќе се одвиваат наредните потези.  Од нив, всушност, и ќе се види дали „натпреварот“ ќе заврши регуларно или ќе се креираат нови финти и мајтапи со правото и правосудниот систем. Досегашниот безобразлук на аболицираните е толкав што веќе луѓето можат да се кладат дали владата ќе се реконструира за […]

Изјави Македонија

Гордан Калајџиев

„На разговор се повикуваат лица кои се залагаат за правда и правна држава, додека најголемите криминалци се на слобода и под заштита на полицијата. Како причина за поканата за разговор, буквално стои ‘учество во протести’. Учеството во протест не е уставно забранета категорија. Претпоставувам дека ќе ме товарат за фрлање боја, а мојот одговор ќе […]