Македонија Став

ЕПИЦЕНТАР: ПРЕД СУДСКИ РАСПЛЕТ

  Сега кога е повлечена аболицијата за педесетина лица осомничени за криминални активности, меѓу кои дваесетина високи државни и партиски функционери од редовите на власта, со што СЈО доби одврзани раце да ги продолжи своите истражни дејствија, на социјалните мрежи веќе се појавија и првите правни проценки за евентуалната кривична одговорност  на некои од учесниците […]

Изјави Македонија Став

ПИСМА: КОГА НЕПРАВДАТА СТАНУВА ЗАКОН, ТОГАШ ОТПОРОТ СТАНУВА ТВОЈА ОБВРСКА – Јове Кекеновски

Откако сликата на која се поздравувам со лидерот на СДСМ на протестот во Скопје (06.06.2016) беше објавена на социјалните мрежи, бедните подлизурковци на лажниот патриот Груевски почнаа со негативни и навредувачки коментари. Редно е и јас им одговорам на овие ,,наводни” вмровци. Јове Кекеновски излегува и ќе излегува на протестите за да даде свој придонес […]

Македонија Став

ПИСМА: Не помагаат веќе „чадните завеси“! – Синиша Станковиќ

Иако секогаш сум се залагал за жестока борба за искоренување на корупцијата во целото општество, а особено, во полицијата, судството, здравството, образованието…, (за уцените  и притисоците со сексуално злоставување на факултетите или во фирмите, и да не зборуваме), за акцијата „Еразмус“ на МВР и на Обвинителството за организиран криминал и корупција, во која, според веќе […]

Македонија Став

ПИСМА: Рубикова коцка – Виктор Петковски

Виктор Петковски, претседател на подмладокот на Либерална партија   Она што јас би го сменил во пристапот на менување на криминал, неправда, општествено уништување кои се заштитени од институциите на системот, е менување на самите себе и презентирање на промената, пишува Виктор Петковски, Либерална унија на млади на Македонија во младинската онлајн колумна на Радио […]

Македонија Став

ПИСМА: Гатачка влада – Рамадан Рамадани

Ова е веќе освен тажно и гадно. Задоцнета распадната фаза на една власт која се распознава од светските примери по тоа што странските наблудувачи или страни веќе почнуваат да не веруваат во веродостојноста на преведувачите. Кога крајно професионални преведувачи одбиваат да преведат или се црвенееат преведувајќи ако се во било каква емотивна релација со таа […]

Македонија Став

Проф. Д-р Јове КЕКЕНОВСКИ: ДО ИСКРЕНОТО И ЧЕСНО ЧЛЕНСТВО НА ВМРО ДПМНЕ

ДО ИСКРЕНОТО И ЧЕСНО ЧЛЕНСТВО НА ВМРО ДПМНЕ • Најголемиот дел од многубројното искрено и чесно членство на ВМРО-ДПМНЕ има изградено комплементарна култура на почитувањето на законите и затоа мора да настојува да се врати довербата во правниот поредок и институциите на системот, да инсистира на правна држава, на владеење на правото и на еднаквоста. […]

Македонија Став

ЕПИЦЕНТАР: НАДЕЖНИ АМБАСАДОРИ

Бившите македонски амбасадори Ристо Никоски и Димитар Мирчев иако одамна во пензија не губат надеж дека еден ден би можеле повторно да бидат испратени на некое амбасадорско место.  Едниот како огнен пропагатор и бранител на политиката на Никола Груевски и неговата партија, другиот како верен следбеник и афирматор на животот и делото на претседателот Ѓорѓе […]

Македонија Став

Епицентар: СУДБИНАТА НА СЈО

Како тргнале работите со блокадите и опструкциите на власта кон Специјалното јавно обвинителство, придружена со хистеричната оркестрација на провладините медиуми во оцрнувањето на тимот на Катица Јанева, логично е да се очекува еден ден и самото СЈО да се најде на обвинителна клупа. Против негови членови веќе се поднесени неколку кривични пријави и нема ден […]

Македонија Став

Ѓорге, оди си мадро, голем е резилот!

   Пишува: Синиша Станковиќ  Последниве години, десетици пати сакав да Ти напишам порака или писмо, со најдобронамерен предлог – самиот да се повлечеш од функцијата и да ѝ се вратиш на професурата (иако и таму, ќе мора машки да го издржиш гневот на чистите студентски души, чија доверба ја изневери, долносувајќи се и поданички служејќи и на […]

Вести Македонија Став

За жртвите на режимот

Пишува: Оливера Доцевска Да бидеш жртва на режим е исто како да се бориш со духови. Не те убиваат, но ќе се зачудиш што сé ќе преживееш и дали воопшто ќе преживееш, и ќе можеш ли воопшто да живееш. Невидливите сили се толку моќни што уништуваат сé околу тебе, со таа разлика што духовите и невидливите сили […]