Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Европска недела на имунизација

Сподели:

 

Во пресрет на Европската недела за имунизација, покрај актуелната имунизација која е во тек против Ковид 19 вирусот, последните неколку години го осовременивме календарот за имунизација, соопштија од Министерството за здравство.

Воведовме две нови вакцини – вакцина против рота вирус и пневмококна вакцина. Вакцините кои се набавуваат во нашата држава се од производители од земји членки на Европската Унија, одобрени од Светската Здравствена Организација и истите се употребуваат и во нивните држави.

Високот опфат на имунизација кај населението создава колективен имунитет, спречува појава на заразни заболувања и го заштитува детето и возрасните, најблиските членови во семејството и пошироката заедница.

При овој процес потребно е сите да бидеме активно вклучени со цел заштита на колективното здравје, посочуваат од Министерството.

Сподели: