Фестивал “Статуафест – Прекинати врски/Broken relationship”

Сподели

Убавината е толку силна што не можеш да ја искажеш со зборови. И токму заради тоа срцето те боли.

Некои врски прекинуваат, ете така, сами од себе, молчешкум. Едноставно и просто – заминуваат. Всушност ние, луѓето ги прекинуваме, верувајќи во подобро за нас, кое, потоа и го бараме. И го наоѓаме. И тоа, подоброто го прекинуваме – за уште подобро од него. За најдоборото. И најдоброто го наоѓаме.

По време минато крај најдоброто и во него се сомневаме, верувајќи дека и од него постои нешто уште подобро, нешто совршено. И тоа совршеното го наоѓаме. И него го прекинуваме. И така, низ животот ги прекинуваме врските и постојано се впуштаме во потрага по нови, подобри и од самото совршенство, а всушност се’ во што посотојано се наоѓаме е прекин кој има за цел, потрага.
Еден ден со сигурност ќе ја најдеме нашата совршена чистина, мир и спокој, кој знае каде и кој знае кога, а дотогаш ќе останеме во врска со себе, тагувајќи, радувајќи се, сожалувајќи се…

“Статуафест – Прекинати врски/Broken relationship” оваа година ќе се случи на 16, 17 и 18 мај на улица Македонија со почеток од 18:30 часот. Долж улица Македонија ќе се постават десет различни приказни во кои улични живи статуи ќе одиграат актови кои симболизираат прекинати врски.

Дизајн на плакат: Златко Митрески

Проектот е поддржан од Министерството за култура. Спонзори: Винарска визба Тиквеш, АМСМ, Општина Центар, Секјурисат обезбедување, Пасворд продукција и Факултетот за драмски уметности Скопје.