ЈП Лајка ја започнува својата кампања за одговорно сопствеништво

Сподели

 

Во рамките на своите активности ЈП Лајка ја започнува својата кампања за одговорно сопствеништво.

Преку оваа кампања, акцентот го ставаме на потребата од стерилизација и микрочипирање на милениците како едни од основните мерки за намалување на популацијата бездомни животни.

Секој одговорен сопственик треба да го микрочипира своето куче и неговото напуштање е казниво со закон.

🩺ВЕТЕРИНАРНА ГРИЖA: Редовни прегледи кај ветеринар;

💉Редовна ВАКЦИНАЦИЈА: Вакцина против беснило која е задолжителна законски и вакцини против заразни болести;

💊Редовно ПРОЧИСТУВАЊЕ од внатрешни и надворешни паразити;

🦴ОДДРЖУВАЊЕ НА ЗДРАВА ТЕЛЕСНА ТЕЖИНА: хранење со соодветна храна и редовно напојување со свежа вода;

🏠СООДВЕТНО МЕСТО ЗА ЖИВЕЕЊЕ во внатрешни или надворешни услови со цел заштита при ниски или високи температури;

🥎ФИЗИЧКИ АКТИВНО КУЧЕ Е ЗДРАВО И СРЕЌНО КУЧЕ и затоа советуваме редовни прошетки и физичка активност;

🐕СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА: Редовниот контакт со луѓе и други миленици ги прави самоуверени и посреќни;

✂️ГРИЖА ЗА ХИГИЕНА: Редовно бањање, чешлање, посета на грумер.