Алтернатива Настани

Отварање на Танц Фест 2023 – Таленти во Движење

Сподели:

 

ТАНЦУВАЈЌИ СОЗДАВАМЕ ИДНИНА!, 04.04.2023, 20:00 часот, Македонски Народен Театар
 
КОДАРТС ТАНЦОВА КОМПАНИЈА, Ротердам, Холандија
НЕМОЖНА ЉУБОВ
Кореографија: Џианхуи Ванг
Музика: Нова композиција, Хошико Јамане
Драматургија: Константинос Шацикипраиос
Костими: Asalia Khadjé, Jianhui Wang
Репетитори: Кит-Дерик Рендолф, Квентин Роџер
 
ХОРИЗОНТ ОД НАСТАНИ
Кореографија: Мациеј Кузмински
Музика: Јохан Јохансон, Лет од градот (уредил Мациеј Кузмински)
Репетитори: Илона Бинарш, Нил Вердорн
ЗАЛОГ
Кореографија: Јарек Чемерек
Музика: Апарат, Крал на клубовите; Роџер Гула, Когнитивна промена; Пол
Хартнол, Сити Сенс (Ноќно возење), Бен Лукас Бојсен, Ноктурн
Репетитори: Ралица Малехунова, Сан Хи Дибен
Костими: Јарек Чемерек, Ају Аријати
 
НИКО
Кореографија: Ед Вубе
Музика: Џон Кејл, Моделинг, Нибелунген
Костими: Памела Хомоет
Дизајн на светло: Бено Веен
Репетитори: Сан Хи Дибен, Кит-Дерик Рендолф
 
ПАР
Кореографија: Рој Асаф
Музика: Јоханес Брамс, Балада во D Opus 10nr 2 – Анданте (Глен Гулд)
Костими: Рој Асаф, Асалија Каџе
Репетитори: Квентин Роџер
 
ФАСАДА
Кореографија: Андонис Фониадакис
Музика: Филип Глас, Виолончело Октет
Репетитори: Sun Hee Dieben
Дизајн на светло: Гербен ван дер Верт
 
ГОВОРОТ
Кореографија: Весел Острум
Музика: Чарли Чаплин, Големиот диктатор; Листот на албумот, прозорец
Костими: Весел Острум
Дизајн на светло: Весел Острум, Мартен ван Дорп
Репетитори: Квентин Роџер
Во чест на 30 години дипломатски врски помеѓу С. Македонија и Холандија и е поддржана од Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје
 
„Таленти во движење“ е претстава која ја отсликува извонредноста и врвниот танцов потенцијал на КОДАРТС танцовата компанија, која е производ на соработката на КОДАРТС универзитетот и „Holland Dance Festival“, еден од најзначајните светски танцови фестивали. Оваа соработка започнува во 2009 година и се развива во несекојдневна авантура во танцот, со експлозивна и заразна енергија на извонредни млади таленти, кои се ѕвездите на иднината!
Каролин Хардер
Раководител на програмата за танц, Кодартс универзитет
Самуел Вуерстен
Генерален и уметнички директор, Holland Dance Festival
 
„Лесно е да се види како Холандија ја одржува својата позиција како светски лидер во современиот танц (…) Би ми било тешко да најдам дури и најблаги критики за кој било аспект од настапот на вечерта. Сето тоа беше брилијантно“ – Arts Talk Magazine
 
Кодартс Ротердам
Раководител на оддел за танц
Керолин Хардер
Раководител на Кодартс танцова компанија
Кит-Дерик Рендолф
Дизајн на светло и техника
Мартен де Вијс
Костими
Асалија Каџе, Мерлин Купман
Продукција
Елен Дијкстра
Комуникации
Клаудија Класен, Лаури Кок
Холандски танцов фестивал
Уметнички и генерален директор: Самуел Вурстен
Концепт и идеја: Самуел Вурстен
Комуникации: Сандер ван Дијк, Маријк Куијт, Cherise Nieuwland, Royal Promotions
Уредници на печатена програма: Клаудија Класен, Елен Дијкстра, Маријк Куијт
Насловна фотографија и други танцови фотографии: Араш Никах
Портрети на танчерите на Кодартс танцова компанија: Готје Хемерлин, Марион Паке
Танц Фест Скопје е поддржан од Министерството за култура, Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје, Амбасадата на САД во Скопје, УГД, Виталија, Бовин.
Сподели: