Social Friday: Компании, организации и студенти во светот ќе волонтираат за позитивни промени

Сподели

 

Вториот Social Friday оваа година ќе се организира на 24 јуни. Компании, непрофитни организации и студенти ширум светот ќе се здружат за да го посветат своето петочно попладне на волонтирање, социјален ангажман и заедништво.

Во многу земји низ Европа, бизнисите, организациите и студентите ќе се здружат за да работат заедно и да иницираат позитивни промени во општеството.

 

 

Швајцарско-македонската компанија BREON заедно со компанијата Zero Waste, Друштвото за истражување на студентите по биологија и децата од Дневниот центар во Шуто Оризари ќе пешачат на планината Водно за да научат за биодиверзитетот, рециклирањето и зачувувањето на животната средина. Австриската онлајн истражувачка агенција и сајтот за истражување Marketagent ќе го посетат шелтерот за жени во Виена, каде што ќе постават гардероби за потребите на жените кои бараат засолниште на ова безбедно место. Speed Engineers од Албанија ќе исчистат еден од парковите што излегува на прекрасното езеро Фарка, близу Тирана .

Social Friday е иницијатива за корпоративна социјална одговорност што ги активира компаниите, непрофитните организации и студентите да се организираат и да ги посветат своите петочни попладневни часови на волонтирање за локална социјална кауза. Social Friday секогаш се случува во петок, најнепродуктивниот ден во работната недела, четири пати во годината. Тоа е редовен, глобален настан каде учесниците ширум светот се собираат за да го прослават социјалниот ангажман и заедништво, да градат заедници, да создаваат партнерства, да поставуваат прашања, да се бават со важни социјални теми и да го оспорат статус квото на непродуктивното време.