Вести Македонија Ударни вести

„Петарди НЕ, безбедност пред се“ – превентивни активности на МВР

  Вчера на подрачјата на сите сектори за внатрешни работи беа реализирани низа превентивни активности првенствено фокусирани на учениците, со цел да се спречи употребата на пиротехнички средства во пресрет и за време на претстојните празници.   Во рамки на заедничките активности на МВР и Клиниката за пластична и реконструктивна хирургија од Скопје „Петарди НЕ, […]

Вести Македонија

СТОП за употреба на петарди и пиротехнички средства

  Новогодишниот период иако е многу убав за нас е најстресниот период за животните, особено за бездомните кучиња и мачиња. Употребата на петарди и пиротехнички средства предизвикува не само физички повреди, туку и стрес, страв, психички шок, доживотни трауми и неретко смрт од срцев удар кај животните. Апелираме до граѓаните Да бидат општествено одговорни и […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Карпош: Празнувајте безбедно, без петарди и групирања

  Општина Карпош испраќа апел до сите граѓани, да не користат петарди и пиротехнички средства, кои претставуваат опасност за здравјето, за домашните и уличните животни, како и за животната средина.       Користењето на петарди и други пиротехнички средства е казниво од 200 до 500 евра согласно Законот за прекршоци против јавниот ред и […]