Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Ќе се покачуваат платите на сите вработени во јавните здравствени установи

  Владата на вчерашната седница ја разгледа и усвои Информацијата за давање овластување на министерот за здравство, за потпишување Анекс за изменување и дополнување на Колективниот договор за здравствената дејност на РС Македонија, како и на директорите, односно в.д. директорите на јавните здравствени установи, за потпишување анекси за изменување и дополнување на поединечните колективни договори. […]

Вести Македонија Ударни вести

Спасовски: Зголемување на платите на вработените во МВР од 3.086 денари

  Денеска, министерот за внатрешни работиплата на социјалните медиуми го најави зголемувањето на платите на вработените во МВР во бруто износ од 3.086 денари.  „Во стилот на старата мудрост ‘тивка вода брег рони’, во соработка со Македонскиот полициски синдикат, успеавме во заложбата за вработените во МВР да обезбедиме зголемување на платите со цел усогласување со […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ФЗО: Започна исплатата на боледувањата, породилните и рефундациите

  Речиси сите модули на ФЗОРСМ, се ставени во функција. ИТ експертите ги финализираат процесите и функционалностите, и со тоа започна исплата на боледувањата, породилното остуство и разни рефундации.   Се очекува осигурениците етапно да ги добиваат средствата на своите сметки во текот на утрешниот ден и во среда.   Тоа значи дека веднаш ќе […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

Претседателот Пендаровски и неговиот Кабинет не земаа плата за минатиот месец

  Претседателот на државата Стево Пендаровски и неговиот Кабинет не земаа плата за минатиот месец, бидејќи Министерството за финансии нема дополнителни средства за исплата на платите, потврдија од Кабинетот на претседателот. “Во врска со прашањата од медиумите упатени до нашата институција, потврдуваме дека платата за месец јануари 2023 година не е исплатена за вработените во Кабинетот […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: Септемвриската плата за 32.500 вработени во образованието повисока за 15%

  Септемвриската плата за вработените во основното и средното образование е повисока за 15 проценти. Тоа значи дека околу 32.500 вработени, од кои 25.000 наставници, добиваат дополнителна мотивација за работа и лично вложување во унапредувањето на квалитетот на националниот образовен систем.    Заедно со досегашните зголемувања од 21 процент, вработените во образованието добиваат историски најголема поддршка. И во […]

Вести Македонија Ударни вести

Градоначалникот Герасимовски го потпиша зголемувањето на платите во Општина Центар

  Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски и претседателот на Синдикатот на УПОЗ, Трпе Деаноски, го потпишаа анексот на Колективниот договор, со кој на вработените службеници во Општина Центар им се зголемуваат платите за 2.806 денари. „Со ова покачување сакаме дополнително да ги мотивираме вработените, особено во ова време кога се наоѓаме во светска економска […]

Вести Македонија Ударни вести

Град Скопје со зголемување од 2.800 денари ги усогласи линеарно платите на вработените

  Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска со репрезентативната Синдикална организација на Град Скопје, потпиша измени на Колективниот договор на ниво на работодавач Град Скопје, со кои се врши линеарно зголемување за сите вработени во градската администрација од 2800 денари, освен за оние за кои веќе имаше зголемување по основ на зголемување на минимална плата. […]

Вести Македонија Ударни вести

Штрајк на Управата за водење на матични книги

  Независниот синдикат на управата за водење на матични книги најави дека од утре вработени во управата стапуваат во штрајк, со барање за донесување на колективен договор на ниво на работодавач, усогласување на платите согласно покачувањата на минималната плата и линеарно покачување на платите на сите вработени во управата. Истовремено, бараат унапредување, односно добивање на соодветни […]

Вести Македонија Ударни вести

Вработените во “Македонски пошти” ќе добијат покачување на платите

  Управниот одбор на Пошта на РСМ, каде од изутрина почна генерален штрајк, им понуди на синдикалните организации од 1 јуни годинава линеарно да се зголемат за 3.000 денари платите на 1.700 вработени од оперативниот дел (поштари, шалтерски работници и други), а од 1 август и на административните службеници. -Откако предлогот ќе биде доставен официјално […]

Вести Македонија Ударни вести

Генерален штрајк на Синдикатот на Македонска пошта

  Синдикатот на Македонска пошта и Синдикалната организација на АД Пошта на Северна Македонија, го започнаа генералниот штрајк на вработените во националната Пошта, со барање за линеарно покачување на нето платите во износ од 3 000 денари. Штрајкот почна во 8 часот и ќе се одвива на работните места во главната Пошта и низ подружниците […]