Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Заев: Денеска го одбележуваме Денот на македонскиот јазик

  “Денеска го одбележуваме Денот на македонскиот јазик, кој оваа Влада како дел од постојаната грижа, заштита и унапредување за нашиот мајчин јазик во 2019 година го прогласи за празник, во чест на 5 мај 1945 година, кога е донесено Решението на Президиумот на АСНОМ, за усвојување на азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо […]